Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Finské Kemi láká návštěvníky na ledoborec a sněžný hrad

Ve finské provincii Lappi se nachází důležité průmyslové a přístavní město Kemi. V letním období není nikterak zajímavým místem, zatímco v zimě přitahuje spousty návštěvníků. Je totiž domovem dvou vyhledávaných zimních atrakcí a to pravého arktického ledoborce Sampo a sněžného hotelu Lumilinna, v němž se ukrývá i ledový hotel.

V Kemi vystavěném na stejnojmenné řece dnes žije okolo 24 tisíc obyvatel. Rozloha obce je 91,96 km², z čehož 1,25 km² představují vodní plochy. Co se týče průmyslu, ten je soustředěn především na zpracování dřeva a papíru. Výroba papíru je zde doprovázena příznačným pachem. V Kemi se také nachází jediný chromový důl v Evropě, který dodává chrom ferochromové elektrárně v nedalekém městě Tornio.

sněžný hrad Lumilinna
Foto: sněžný hrad Lumilinna

V centru města je možno si prohlédnout kemijský luteránský kostel z roku 1902, jehož autorem je finský architekt Josef Stenbäck. Tato novogotická cihlová stavba je tvořena hlavní lodí, dvěma postranními loděmi a doplněna věží, kterou zdobí malé rohové věžičky. Na věži jsou umístěny hodiny pocházející z roku 1901. Uvnitř svatostánku se nachází varhany, které byly vyrobeny roku 1935 ve finské Kangasale. Obdivovat můžete také oltářní obraz Lauriho Ahlgrena představující Svatou Trojici, který je umístěn na oltářní zdi. Dříve byl za oltářní obraz považován obraz Zmrtvýchvstání od Erkkiho Koponena z roku 1953. Ten byl však v roce 1986 přemístěn do kaple severního kemijského hřbitova a nahrazen Ahlgrenovým obrazem. Pod oknem se nachází velký krucifix. Do tohoto kostela, který prošel v roce 2003 rozsáhlou rekonstrukcí, se vejde asi tisícovka věřících.

ledoborec Sampo
Foto: ledoborec Sampo

Pokud se v Kemi ocitnete v létě, určitě si svůj pobyt zpestřete návštěvou Galerie drahokamů (Jalokivigalleria), která je umístěna ve starém celním domku na nábřeží. Galerie opatruje mezinárodně ceněnou sbírku více než 3 tisíc krásných a ojedinělých drahokamů. Mezi exponáty je vystavena také koruna vyráběná podle předlohy, která patřila krátce žijícímu králi Finska. Její replika byla v roce 1980 vytvořena zakladatelem této galerie, který se při její tvorbě držel originálních nákresů. V galerii jsou vystaveny také četné repliky světově proslulých diamantů, u každého z nich je několikajazyčný popisek. V nedalekých starých dřevěných budovách naleznete řemeslnické obchody, kde je možné zakoupit pěkné suvenýry.

Při návštěvě zimního Kemi bude pro každého jedinečným zážitkem výlet na Sampo, což je jediný arktický ledoborec na světě, který slouží pro cestující. Můžete se na něm vydat na čtyřhodinovou plavbu, jejíž součástí je i plavání v ledové vodě ve speciálních oblecích, stejně tak jako procházka po ledových krách. Pro každého zúčastněného je to nezapomenutelný zážitek. Plavby se konají v období od poloviny prosince do poloviny dubna, každý čtvrtek, pátek a sobotu. Nejlepší plavby bývají v průběhu března, kdy je led nejsilnější. Ledoborec vyplouvá z přístavu Ajos, 15 km jižně od Kemi. Tam bývá ukotven také v letním období, kdy slouží jako restaurace.

sněžný hrad Lumilinna
Foto: sněžný hrad Lumilinna

V Kemi byl u vody vybudován sněžný hrad Lumilinna, který se stal turistickou atrakcí číslo jedna. Jde o největší hrad postavený ze sněhu na světě, který bývá každoročně rekonstruován. První hrad tohoto typu zde byl na ploše 13 500 metrů čtverečních vystavěn v roce 1996 a od té doby se těší velké oblibě a staví se každý rok. Nikdy ovšem nevypadá dva roky po sobě stejně, po každé je trošku pozměněn. Vždy však hradu vévodí kaple a jeho součástí je i ledová restaurace s barem. Je vybavena ledovými sochami, stoly i židlemi z ledu a doplněna sobími kůžemi. Restaurace se otevírá 30. prosince a vychutnávat výtečná finská jídla si v ní můžete až do března. Pokud byste se rozhodli zůstat přes noc, můžete využít nabídku sněžného hotelu, který poskytuje dvoulůžkové pokoje a pokoje s manželskou postelí. V pokoji je přibližně -5 stupňů Celsia, ale během spánku vás hřejí arktické spací pytle. Noc v takovémto pokoji stojí od 117 EUR. Sněžný hrad sice poskytuje velmi atraktivní formu ubytování, ale na konci března začne roztávat. V tuto dobu je možné využít nabídky ubytování dalších čtyř hotelů v Kemi. 

Další informace najdete na www.visitkemi.fi

- jap –

Článek byl zobrazen 20 392 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko