Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hetta, polární zima na psím spřežení

Sněhové vločky, třpytící se bílé pláně, zářící hvězdy, zima i suchý vzduch. Zimní sportovní aktivity a pozorování polární záře. Malinká vesnička, ale ohromné zážitky.

Vesnice Hetta se nachází ve správní oblasti Enontekiö a tvoří významnou dopravní křižovatku finského Laponska. Švédské městečko Kiruna, norské Tromso a obchodní centrum severního polárního kruhu Rovaniemi jsou od Hetty vzdálené 4 hodiny cesty automobilem. 

Automobil tvoří v zimním období v Laponsku důležitý a nepostradatelný dopravní prostředek. Nabízí se možnost, vypůjčit si auto přímo v České republice a jet přes Polsko, Estonsko, Lotyšsko, Litvu. V Tallinu se nechat převézt trajektem a poté pokračovat z Helsinek přes Rovaniemi až do Hetty, která leží v severozápadní části finského Laponska. Druhou variantou může být cesta letadlem a vypůjčení automobilu přímo na místě.


Foto: dřevěnný srub, v kterém jsme bydleli

V Hettě žije 800 obyvatel a tvořila hlavní sámské centrum. Při hlavní komunikaci se zde nachází malý supermarket se základními laponskými potravinami jako je pečivo, mléko, lékořicové a skořicové bonbóny a sušenky, sobí maso a tolik nepostradatelná káva. Laponští Finové jsou největšími spotřebiteli černého teplého moku na světě. Místní nechodí do restaurací. Vaří si doma a hodně využívají i domácí pekárny, protože obchody leží zpravidla jen u hlavních komunikací. V zimě se místní zdržují ve svých dřevěných srubech. Nedílnou součástí dřevěných domů je sauna nebo i několik. V letních měsících čerpají místní energii ze světla, protože v zimních měsících se rozednívá na 3-4 hodiny denně.

Asi 700 m od obchodu se rozprostírá enontekijský kostel z roku 1952. Vnitřek kostela je zdobený barevnou mozaikou s vyobrazením žehnajícího Krista Sámům a laponské zvěři. 5 km od Hetty se nalézá farma „Huskies“ proslulá psím spřežením, které místní dříve využívali především k přepravě materiálu a lid. Od 19. století se jízda na psím spřežení neboli mushing řadí mezi zimní sportovní aktivity. Laponsko se chlubí především v zimě pestrými sportovními možnosti jako treky na sněžnicích, túry na běžkách, sjezdové lyžování, chytání ryb „na háček“, saunování i procházky zimní krajinou.

Přicházíme blíže k farmě a čteme si z cedulek jména psů. Nejdříve musíme být proškoleni a poučeni o základních informacích o jízdě na psím spřežení. Po velmi obsáhlém proškolení se s námi vítají členové psí smečky. Dokonce dostáváme i pusu. Na farmě žije 148 sibiřských a aljašských plemen. Jejich typickým rysem je oddanost a poslušnost. Těla a huňatou srst mají speciálně přizpůsobenou na zimu až do -30C.

Fotogalerie

Čekání na úlovek

Čekání na úlovek 

huskie jsou houževnatí a k jízdě přizpůsobeni

huskie jsou houževnatí a k jízdě přizpůsobeni 

huskie jsou mírumilovní a oddaní

huskie jsou mírumilovní a oddaní 

instrukce pro ovládání psího spřežení

instrukce pro ovládání psího spřežení 

 
každý srub má saunu

každý srub má saunu 

malamut

malamut 

na běžkách

na běžkách 

na černé lišty se stoupne

na černé lišty se stoupne 

 
na saních

na saních 

na sněžnicích

na sněžnicích 

našli se dva kamarádi

našli se dva kamarádi 

odpočinková místnost po jízdě na psím spřežení

odpočinková místnost po jízdě na psím spřežení 

 
okolí Hetty je vhodné pro běžky

okolí Hetty je vhodné pro běžky 

pár hodin venku

pár hodin venku 

polární noc

polární noc 

polární záře

polární záře 

 
příroda hraje barvami

příroda hraje barvami 

psí farma

psí farma 

psí smečka

psí smečka 

saně, které se zapřáhnou

saně, které se zapřáhnou 

 
sobí steaky

sobí steaky 

srub, kde jsme bydleli

srub, kde jsme bydleli 

světlo je důležité v zimních měsících

světlo je důležité v zimních měsících 

teplota v Hettě v prosinci

teplota v Hettě v prosinci 

 
tradiční sámské barvy

tradiční sámské barvy 

v zimním období dělají místní zvláštní věci

v zimním období dělají místní zvláštní věci 

za psím spřežení

za psím spřežení 

zima a suchý vzduch

zima a suchý vzduch 

 
zima jako když praští

zima jako když praští 

zvířata hledají potravu

zvířata hledají potravu 

další fotografie

Saně jsou zapřaženy. Stoupám si na černé gumové podesty a vyrážíme do polární zasněžené krajiny. Je -28C. V čele je nejsilnější a nejrychlejší huskie. Přenáším váhu na levou nohu a celá smečka volí okamžitě levou odbočku. Již jsme na zasněžené planině, kde se poslední minuty světla proměňují ve fialovo-oranžovou oblohu. Stádo sobů a losů nás pozoruje od lesa, kde se snaží najít potravu kolem kmenů stromů.

polární záře
Foto: polární záře

Nádherný zážitek. Sněhová třpytící se zimní pokrývka, kam až oko dohlédne. Ovšem zima mě vrací do reality. Po 12 kilometrové trase zahlížím stavení a rozsvícenou svíčku před farmou. Psi přesně vědí, kudy mají běžet. Jsme na místě. Eufórie. Ale i pěkná zima.

Uchylujeme se do dřevěného srubu s kožešinami. Mé prokřehlé prsty a ruměncové tváře uvítají teplo. Šálek dobré kávy a vycházíme ze srubu už za šera s čelovkami na čepicích. Ani zpáteční cestu nelze neopomenout. Jakoby se začala hýbat obloha. Přidávají se zelené čáry, které se lámou černou tmou. Mizí a vznikají nové. To je přeci polární záře. Nikdy jsem si ji neuměla představit a teď je přede mnou v celé své parádě. Čtyřicetiminutové barevné představení v sytých zelených barvách se stává krásným zakončením dne v Laponsku.

Autor: Šárka Vacková

Článek byl zobrazen 7 491 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko