Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Inari – centrum sámské komunity

Malinkatá vesnička Inari ležící ve východním Laponsku je hlavní sámskou komunitou v regionu a centrem opravdového sámského řemesla. I když galerie a butiky již mají komerční atmosféru, stále zůstává tím nejlepším místem ve Finsku, kde se nejlépe seznámíte se sámskou kulturou. V obci žije okolo 550 stálých obyvatel.

Vesničku Inari (sámsky Anár) je poměrně snadné minout. To by však byla velká škoda, právě v ní koupíte opravdové laponské a sámské ručně dělané textilie, šperky, stříbro a výrobky ze dřeva. Inari je skvělou základnou a příjemným výchozím bodem pro prozkoumávání severního Finska. Ale i sama vesnička má řadu zajímavostí, které stojí za to vidět. Inari je pravděpodobně nejzajímavějším místem Laponska, ale jeho prohlídku lze zvládnout za jediný den.


Foto: jezero Inari   Autor: Monitotxi

Rozhodně byste neměli vynechat sámské muzeum Saamelaismuseo, které je jedním z nejlepších muzeí v celém Finsku a přírodním centrem severního Laponska. Výstavy přibližují počátky života Sámů, jejich kulturu, tradice, životní styl i současný boj o přežití. Muzeum poskytuje hezký časový přehled historie dané oblasti a vystavuje expozice o severském životním prostředí, flóře, fauně a geologii. Před samotným muzeem se nachází budovy Sámů, ve kterých se předvádějí umělecká řemesla a výtvory. K vidění je i několik pastí na medvědy, lišky a vlky. Shlédnout můžete také hezké divadelní představení polární záře.

Pokud si chcete odvézt nějaké suvenýry, navštivte zdejší řemeslný obchod s výbornou kavárnou. Mezi výrobky najdete tašky, váčky, boty ze sobí kůže, pletené rukavice a ponožky, tradiční textilie, šály, nápadně barevné sámské klobouky, nože s kostěnou rukojetí, vyřezávané dřevěné mísy, šperky, hrníčky a další ručně dělané suvenýry. K dostání jsou také CD se sámskou hudbou. Vynechat byste neměli ani návštěvu ateliéru Petteri Laiti, který patří slavnému sámskému řemeslníkovi. Jeho stříbro a ruční práce jsou velice uznávané. Umělce zde často zastihnete přímo při práci.

Nedaleko Inari začíná pěší stezka dlouhá 7,5 km, která vede ke kostelu Pielpajärvi z 18. století ukrytému v divočině. V zimě je však třeba se vybavit sněžnicemi a správným odhodláním, abyste se ke kostelu vůbec dostali. Oblast okolo kostela byla po staletí velice důležitým místem pro trhy Sámů. První kostel zde byl postaven v roce 1646, ten nynější pochází z roku 1760. Roku 1970 pak prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Pro návštěvníky je otevřen nepřetržitě.

Západně od silnice vedoucí do Národního parku Lemmenjoki byl v roce 1952 za výrazné americké finanční podpory postaven další kostel. V jeho interiéru si můžete prohlédnout oltářové malby zobrazující putující sámskou rodinku, která při své cestě potká Krista. V kostele se hovoří dvěma jazyky – Inari Sámi a Fell Sámi. Každoročně se poslední týden v květnu konají v Inari sobí závody, při kterých se dokonce uzavírají sázky na vítěze. Při této slavnosti mohou závodit jen sobi bez paroží.


Autor: Mikko Kuhna

Inari je situováno u břehu třetího největšího finského jezera Inarijärvi. Pro Sámy, kteří jsou velmi spjati s přírodou a věří na duchy a posvátná místa, je právě toto jezero považováno za posvátné. Zaujímá plochu 1300 kilometrů čtverečních a vytéká z něj řeka Paatsjoki. Na jezeře, které je 80 km dlouhé a 40 km široké se nachází tisíce malých ostrůvků. Tyto ostrovy sloužily ve starověku jako pohřebiště tehdejších obyvatel. V létě se můžete zúčastnit plavby na ostrov Ukko, kde se nachází posvátná svatyně Sámů.

Vody jezera jsou domovem pro množství druhů ryb, žijí zde pstruzi, cejni, okouni a další. Maximální hloubka dosahuje 94 metrů. Jezero leží již za polárním kruhem, v nadmořské výšce117 až 119 metrů, ve sníženině tektonicko-ledovcového původu. Díky této poloze bývá Inarijärvi od listopadu až do června zamrzlé. Je lemováno smrkovými a borovými lesy a také nejrůznějšími keři.

- jap -

Předchozí články z Finska:
Lahti
Ruka – kam jezdí Finové na lyže
Ivalo
Kotka - průmyslová kráska Finska
Rauma

Článek byl zobrazen 10 043 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko