Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jazzové Pori

Na západním pobřeží Finska se rozkládá městečko Pori (švédsky Björneborg), které proslulo především mezinárodním jazzovým festivalem, který se zde každoročně koná. Město má skvělou polohu u moře a řeky zároveň. Nezaměnitelný ráz pak dávají městu staré domy, parky, promenáda a malebná náměstí.

Téměř osmdesátitisícové Pori je nejdůležitějším městem provincie Satakunta a desátým největším městem ve Finsku. Prosperuje hlavně díky průmyslu, daří se zde pivovarnictví (výroba piva Karhu) a razí se zde rovněž finské euromince. Město je také jedním z nejdůležitějších domácích hlubokovodních přístavů ve Finsku. O jeho založení se v roce 1558 zasloužil vévoda Juhana, který později vládl celému Finsku. Na východním pobřeží zálivu Bothnia se rozhodl založit obchodní město. To nakonec vedlo k tomu, že bylo Pori založeno u ústí řeky Kokemäenjoki. V roce 1726 byly zaznamenány snahy o prosazení Pori jakožto hlavního města Finska. To se jím ale nakonec nikdy nestalo.

Přestože je Pori jedním z nejstarších finských měst, nepodařilo se v něm dochovat mnoho historických budov nebo jiných zajímavostí. Navštívit můžete Satakunta muzeum, které je zaměřeno na regionální historii a archeologii. Jeho hlavním tématem je voda, muzeum se zajímá o vliv řeky a moře na životy místních lidí. Dalším zajímavým muzeem je Pori Taidemuseo zaměřené na moderní umění. Vystavuje dobrou stálou expozici finského a mezinárodního umění. Jednotlivé exponáty jsou umístěny ve vzdušném elegantním prostoru bývalého skladu.

Dominantní stavbou ve městě je novogotický kostel Keski-Pori postavený roku 1863. V roce 1998 prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Pyšní se pozoruhodnou kostelní věží se slepými oblouky a neobvyklým železným zdobením. Nejkontroverznější památkou v Pori je Mauzoleum Juselius situované na hřbitově Käppärä západně od centra města. Toto mauzoleum nechal vystavět zámožný byznysmen F. A. Juselius jako památku na svou dceru, která zemřela v pouhých jedenácti letech na tuberkulózu. Stavbu navrhnul architekt Josef Stenbäck. Mauzoleum bylo původně vyzdobeno originálními freskami, které v roce 1898 namaloval slavný finský malíř Akseli Gallen-Kallela. Oba tyto muže pojila stejná rodinná tragédie, také Kallela přišel o svou dceru. Původní fresky byly bohužel zničeny. Autorem řady fresek, které jsou zde k vidění dnes, je tak Akseliův syn, Jorma Gallen-Kallela.


Autor: Jarkko Lehtoranta

Každoročně na jeden týden v červenci, rozproudí život ve městě největší evropský jazzový festival Pori Jazz. Je to jeden z nejstarších a nejznámějších jazzových festivalů - je pořádán již od roku 1966. Prvního ročníku tohoto festivalu se tehdy zúčastnilo okolo 1500 lidí, v současné době tuto hudební akci navštěvuje nejméně 250 tisíc hudebních nadšenců. Na festivalu již vystupovalo mnoho světově proslulých hudebníků, jako například James Brown, Phil Collins, Miles Davis, Bob Dylan, Alicia Keys, Lauryn Hill, Paul Simon, Jamiroquai, Carlos Santana, Stevie Wonder, Macy Gray, Paul Anka, Sting a další. Samozřejmě zde vystupují také méně známé skupiny z Finska a okolních zemí. I když je důraz festivalu kladen na jazz, setkáte se zde s mnoha dalšími hudebními žánry. Na Jazz Pori uslyšíte různé odrůdy jazzu, blues, soulu, funku, hip-hopu, afro-kubánské hudby či world music. Dá se proto říct, že si zde na své přijde téměř každý.

Hlavní scéna festivalu se nachází v malém přírodním parku s názvem Kirjurinluoto, nedaleko centra Pori. Součástí festivalu je i řada dalších akcí a vystoupení, mezi nimi i jazz na ulici s mnoha koncerty zdarma. Navštívit můžete už téměř legendární klub s názvem Café Jazz, který představuje prvotřídní jazz a jam sessions v útulné atmosféře. Vstupenky na koncerty v Café Jazz jsou ale vždy vyprodány několik měsíců předem. Pokud chcete Pori navštívit v době konání festivalu, musíte si zamluvit hotel nejméně rok dopředu! Později bývá totiž beznadějně vyprodáno a sehnat nocleh bývá neřešitelný problém. Musíte také počítat s tím, že za ubytování zaplatíte až dvojnásobek běžné ceny.

- jap -

Předchozí články z Finska:
Autem do Finska
Savonlinna - kde se rozléhá opera
Národní park Oulanka
Chladná, ale krásná Karélie
Finské Alandy

Článek byl zobrazen 7 708 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko