Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kristinestad – odkud kočky houfně utíkaly

Na jihozápadním pobřeží Finska se rozkládá příjemné 8 tisícové městečko Kristinestad, které se může pochlubit pestrou námořnickou historií. V minulosti bylo totiž důležitým přístavem, z něhož se dopravoval dehet a dřevo do vzdálených přístavů. Dnes už je místní přístav v ústraní zájmu, ale dřevo a brambory jsou zdrojem obživy mnoha zdejších obyvatel.

Kristinestad, finsky Kristiinankaupunki, je klidné, až idylicky působící přímořské město, které bylo pojmenováno po švédské královně Kristině. Stejně jako je tomu u mnoha dalších měst na jihozápadním pobřeží Finska, i v Kristinestadu se mluví dvěma jazyky, město je tedy bilingvní. Přibližně 58% obyvatelstva hovoří švédsky, zbylých 42% pak finsky.

kostel Ulrika Eleonora Kirkan
Foto: kostel Ulrika Eleonora Kirkan

Kristinestad byl založen v polovině 17. století hrabětem, švédským státníkem a vojákem Per Brahem (1602 – 1680). Městečko poměrně rychle nabývalo na významu díky výstavbě lodí a stalo se důležitým obchodním centrem pro celé široké okolí. Každý, kdo Kristinestadem projížděl, musel zaplatit celní poplatek. Poplatky byly vybírány ve staré celnici Staketgatan. Tato malá dřevěná a téměř zchátralá budova z roku 1720 stojí nedaleko impozantní městské radnice. Poté, co začaly brázdit moře parníky se však důležitost Kristinestadu rozplynula a hodně místních obyvatel se za prací odstěhovalo do Švédska.

Město zdobí dva kostely – starý kostel Ulrika Eleonora Kirkan z roku 1698, který se podařilo dochovat v původním stavu dodnes a nový kostel Nya Kirka postavěný z červených cihel. Nový kostel má vysoký dřevěný strop a typickou kostelní loď zasvěcenou námořníkům. Nad oltářem je možné si prohlédnout velký obraz s názvem „Ukřižování“. K nejzajímavějším památkám Kristinestadu však patří samotné centrum tvořené starými malovanými dřevěnými domky. Městečko je malé a tak si dokázalo dodnes udržet svou magickou vesnickou atmosféru.


Foto: kostel Ulrika Eleonora Kirkan

Kdo se zajímá o námořnictví, měl by navštívit Sjöfartsmuseum vystavující exponáty související s námořní tématikou. Jednotlivé předměty, které jsou v muzeu k vidění, nasbíral starý námořní kapitán Kristinestadu. Námořnická historie města je zde vylíčena skutečně precizně. Další zajímavé muzeum se nazývá Lebell House. Vystavuje věci, které kdysi patřily bohatému obchodníkovi – polskému válečnému zajatci, který si vydělal obrovské jmění v námořní dopravě. Předměty se datují do poloviny 19. století a líčí život horní vrstvy obyvatelstva v tehdejším Kristinestadu.

Kristinestad
Foto: kostel Nya Kirka

Nedaleko městské tržnice začíná ulice s nevšedním názvem Alej náhončích koček (Kattpiskargränden). Její název je odvozen od řemesla, kterým se v Kristinestadu v 80. letech 19. století živilo množství lidí. Šlo o chytače koček, kteří zabíjeli nemocné kočky, aby se tak předešlo možnému rozšíření moru. Asi 5 km severně od města stojí vila z roku 1896, v níž se nachází muzeum Carlsro, které opatruje nádhernou sbírku starožitností pocházejících z období carismu.

- jap -

Článek byl zobrazen 15 280 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko