Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ruka – kam jezdí Finové na lyže

V krásné chráněné přírodní oblasti Koillismaa v centrálním Finsku se nachází hlavní finský lyžařský areál s názvem Ruka. Najdeme jej asi 30 km severně od rozlehlého pohraničního města Kuusamo. Nejen v zimě je zde rušno, Ruka má také v létě co nabídnout.

Letovisko samo o sobě je komplexem ne zrovna vzhledných budov, ale některé z nich mají alespoň hezký výhled západně přes les. Najdete zde poměrně dobré ubytovací možnosti na jedno přenocování, ale i k delšímu pronájmu. Pokud sem však přijedete v hlavní zimní sezóně, pravděpodobně se vám nepodaří najít nocleh. Je proto dobré rezervovat si pokoj dostatečně dopředu, nebo zůstat v Kuusamu. V letním období jsou pokoje obsazeny méně, ale zase nefungují některé služby.


Autor: Timo Newton-Syms

Ruka nabízí lyžování na kopci Rukatunturi, který se zvedá do výšky 493 metrů nad mořem. Celkem se zde nachází 28 perfektně upravených sjezdovek, z nichž 24 je vybaveno umělým osvětlením. Výškový rozdíl mezi sjezdovkami je 201 metrů a nejdelší sjezd měří 1300 metrů, což na Finsko nejsou vůbec špatná čísla. Kopce jsou většinou malé a svahy mírné. Lyžaře na kopci přepravuje 14 nejmodernějších lanovek a vleků. Ruka se může také pochlubit běžeckými trasami v celkové délce 250 km. Kromě toho zde najdete ještě speciální oblasti pro vyznavače snowboardingu. Pokud patříte k milovníkům akrobatického lyžování či jízdy v boulích, budete jistě nadšeni. Čeká zde na vás boulový svah, můstek a dvě U-rampy.

Pokud vás už lyžování omrzí a budete chtít zkusit něco jiného a nového, doporučujeme navštívit některou z blízkých sobích farem, odkud se dá vyrazit na romantickou projížďku zasněženou krajinou na saních se sobím spřežením. Další možností je sněžný skútr, půjčovnu najdete na každém rohu, za hodinu dáte okolo padesáti eur. Pro skútry jsou vyznačeny speciální stezky, aby se nepletly běžkařům nebo autům. Sem tam se ale cesty kříží, proto dávejte dobrý pozor na značky.


Autor: Timo Newton-Syms

Lyžařská sezóna v Ruce trvá od začátku listopadu až do poloviny května, záleží na množství sněhových srážek. Pokud se sem vydáte během vánočních či velikonočních prázdnin, tak budete mít pocit, že se sem vypravila většina finského obyvatelstva. Abyste nemuseli kupovat každou jízdu na vleku zvlášť, můžete si zakoupit denní či týdenní permanentku. Pokud nemáte dostatečné vybavení na zimní sporty, můžete si ho vypůjčit. Půjčovny mají k dispozici lyže, hůlky, boty, helmy, saně a další věci.

Zasloužený odpočinek od veškerého sportování si pak můžete užít v sauně. Pokud vám ani ona nestačí, vydejte se uvolnit svaly do kuusamského akvaparku Tropiikki. O večerní zábavu se v Ruce starají diskotéky, které hrají až do ranních hodin. Vyhlášeným nočním klubem je Tellu Night.

Ruka je také vhodným místem pro zahájení nebo ukončení túry Karhunkierros, jelikož má dobré autobusové spojení k městem Kuusama. Se sjezdovkou Ruka sousedí kopec Valtavaara, který je nejlepším místem v regionu pro pozorování ptactva. Celkem zde hnízdí asi sto druhů ptactva. Každoročně v červnu se zde koná soutěž v pozorování ptactva. Hlavní informační centrum lyžařského střediska se nazývá Rukakeskus a najdete jej v budově Rukaklubi v hlavní parkovací oblasti. Ve stejné oblasti jsou umístěny také půjčovny, supermarket, prodejny permanentek, pošta a ubytovací služby.

- jap -

Předchozí články z Finska:
Ivalo
Kotka - průmyslová kráska Finska
Rauma
Jazzové Pori
Autem do Finska

Článek byl zobrazen 9 773 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko