Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Savonlinna – kde se rozléhá opera

V samém srdci finské jezerní oblasti Saimaa se rozkládá romantické město Savonlinna. Leží na dvou ostrovech mezi jezery Pihlavesi a Haapavesi. Kvůli četným památkám se stalo vyhledávaným cílem turistů a vy své návštěvy rozhodně nebudete litovat.

Savonlinna byla založena v roce 1639 a stala se významným tržním, rybářským a kupeckým městem. Také dnes je důležitým centrem lodní dopravy jezerní oblasti, místní přístaviště patří mezi nejrušnější ve Finsku.  Město bylo až do roku 1812 pod nadvládou Rusů, poté připadlo zpět k finskému velkovévodství. Jednotlivé ostrovy, na kterých se Savonlinna rozkládá, jsou spojeny dřevěnými mostky a v odlehlejších koutech najdete malé rekreační areály s lesoparkem. Město tak působí velmi klidným a pohodovým dojmem. Savonlinna je rovněž i skvělým výchozím bodem pro výpravy za poznáním jihovýchodního Finska. Zdejší venkovské cesty a mírné kopečky jsou například vynikající pro cyklistické výlety.

 
Foto: přístav  Autor: Lassi Kurkijärvi

Nejvýznamnější a dominantní památkou města je velkolepý hrad Olavinlinna tyčící se na skalnatém ostrůvku. Hrad byl založen Guvernérem Vyborgu Erikem Axelssonem Tottem v roce 1475 a dnes patří mezi nejkrásnější hrady severní Evropy. Jméno hrad dostal podle norského krále Olafa II. Svatého, který panoval v 11. století. Účelem hradu byla ochrana východních hranic švédské říše. I když se zdál být nedobytný, nebylo tomu tak - v letech 1714 – 1721 byl okupován Rusy. Ti jej pak znovu obsadili ještě v roce 1734 a vydrželi zde až do první poloviny 20. století.

Tato impozantní památka byla v minulosti zničena požárem a následně zrestaurována. Dnes hrad stojící na skále uprostřed jezera přitahuje stále více návštěvníků. V hradních interiérech jsou vystaveny exponáty popisující historii hradu a také pravoslavné cennosti. Konají se zde organizované prohlídky s průvodcem, při kterých si prohlédnete celý hrad včetně původních věží, bašt a komnat. Prohlídka trvá okolo 45 minut a poutavý výklad o historii i současnosti hradu si můžete poslechnout v osmi jazycích.


Autor: hrad Olavinlinna  Autor: daneen_vol

V současné době je hrad Olavinlinna znám také jako dějiště vynikajícího Savonlinnského operního festivalu pod otevřenou oblohou. Pohodlně se sem vejde 2300 diváků. Myslete však na to, že během festivalu vzrostou ve městě ceny veškerého zboží i služeb a budete se prodírat davy turistů. I tato atmosféra má však něco do sebe a možná ve vás festivalová Savonlinna zanechá nezapomenutelné zážitky.

Nedaleko hradu můžete navštívit Oblastní muzeum s exponáty souvisejícími s historií lodní dopravy. V horním patře se občas konají krátkodobé výstavy umění. V sousedství muzea kotví historické lodě „Salama“. Lodě i muzeum si můžete prohlédnout v ceně jedné vstupenky. Z městských památek je nejvýznamnější novogotická katedrála postavená roku 1845, vedle které stojí také památník hrdinů z roku 1921.

Asi 16 km od Savonlinny se na břehu jezera nachází krásná a romantická maurská vila Rauhalinna s bohatou výzdobou. V roce 1900 ji nechal postavit důstojník carské armády Nils Weckman, který ji daroval své ženě k výročí svatby. Tato dřevěná stavba je situována v klidném prostředí a dnes nabízí posezení v kavárně nebo vynikající restauraci. Pro zájemce funguje Rauhalinna také jako letní hotel.

V okolí Savonlinny najdete spoustu zajímavých míst, která jistě stojí za navštívení. Ideálním místem pro jednodenní výlet je hřeben Punkaharju. Jde o vlnící se úzký a 7 km dlouhý hřbet z písku a štěrku (esker) jež je pokrytý borovicemi. Místo se stalo vyhledávanou letní destinací, která se skvěle hodí pro pěší turistiku. Jelikož hřbet Punkaharju přechází obrovské jezero, byl v minulosti důležitou dopravní spojnicí.

Nedaleko Savonlinny se rozkládá ještě malá vesnička Kerimäki, která se pyšní úchvatným a největším dřevěným kostelem ve Finsku. Kostel pochází z roku 1847 a je schopen pojmout celkem 5000 lidí, z toho 3000 míst je k sezení. Stavba je ohromující svou velikostí, výška hlavní lodi dosahuje 27 metrů. Součástí kostela je ještě jedna menší kaple pro 300 lidí. Kostel není nijak vyzdoben, v jeho interiéru najdete pouze oltář zobrazující vzkříšení Krista od sochaře Alexandra Såltina.

V okolí Savonlinny se rozkládají četné národní parky a unikátní přírodní oblasti s divokou zvířenou. Celá tato oblast je velmi turisticky přitažlivá, proto stojí za to, vyčlenit si na její poznání trochu více času. Uvidíte, že nebudete zklamáni!

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 7 985 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko