Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Turku – vstupní brána do Finska

Nádherné přístavní město Turku ležící na řece Aurajoki je jedno z nejznámějších a také nejnavštěvovanějších finských měst. Dřívější hlavní město Finska se pyšní bohatou historií, ale oplývá také moderní architekturou. Svým návštěvníkům tak má jistě co nabídnout.

Díky největšímu finskému přístavu je Turku jakousi bránou pro turisty připlouvající do země trajektem. Blízkost Švédska způsobila, že je v celé této jihozápadní oblasti Finska poměrně silně zastoupena švédsky mluvící populace. Dnes přítomnost Švédů nikomu nevadí, ale v minulosti zde nebyli vítanými hosty – snažili se totiž místní domorodé obyvatele násilně obrátit na křesťanskou víru a prováděli misionářskou činnost.

Turku bylo založeno ve 12. století a je tak nejstarším městským osídlením v zemi. Jako první se stalo hlavním městem Finska, kterým zůstalo až do století devatenáctého. Kolem roku 1827 město zasáhl ničivý požár, proto se nedochovaly žádné středověké budovy. Město bylo nejdříve pojmenováno Åbo po švédských osadnících. Jak rostl švédský vliv, tak rostl i význam města Turku, které se postupně stávalo důležitým baltským obchodním centrem. Jakmile se Finsko dostalo pod ruskou nadvládu, bylo hlavní město přesunuto do Helsinek.

Turku dnes oplývá historickou atmosférou, která je dokladem jeho bohaté minulosti. Jednou z největších a nejvýraznějších památek města je hrad situovaný nedaleko přístavu. Hrad byl založen v roce 1280 a patří mezi největší turistická lákadla ve městě. Na hradě pobýval zakladatel řady finských měst – hrabě Per Brahe nebo také švédský král Eric XIV. Ten byl na konci 16. století vězněn v hradní věži a následně prohlášen za duševně chorého. V roce 1743 došlo na hradě k uzavření míru s Ruskem. Uvnitř hradu jsou k vidění dva žaláře, hodovní síně i historické muzeum středověkého Turku. Zúčastnit se můžete prohlídky v angličtině, kde se dozvíte podrobné informace o historii hradu. Sami se pak vydejte na průzkum horního patra, kde je několik renesančních místností. V roce 1881 zde bylo vybudováno historické muzeum středověkého Turku.


Foto: hrad

Kromě hradu můžete ve městě navštívit ještě mnoho dalších zajímavých lokalit. Nad řekou a celým Turku se tyčí například katedrála Tuomiokirkko, která představuje jeden z nejdůležitějších chrámů ve Finsku. Vysvěcena byla ve 13. století, když zde bylo založeno biskupství. Katedrála vás zaujme svými rozměry, je nesmírně vysoká a doplněna oblouky a klenutou hlavní lodí. Vnějšek si sice udržel středověký ráz, ale interiér byl po požáru v roce 1827 zcela přebudován. Katedrála se stala místem posledního odpočinku významných švédských i finských osobností. Odpočívá zde například i švédská královna Catherine Mansdotter. Dnes katedrála slouží hlavně věřícím evangelíkům a luteránům. Uvnitř můžete navštívit muzeum zaměřené na historii, přibližující návštěvníkům jednotlivé fáze výstavby. Umístěny jsou zde také středověké sochy a náboženské předměty.

Naproti katedrály stojí Vanha Suurtori, což bylo tehdejší hlavní náměstí. Dnes jej obklopují elegantní budovy, stará radnice i obchodní sídla. Na vršku Vartiovuori se rozkládá skanzen a muzeum uměleckého řemesla Luostarinmäki. Muzeum je vytvořeno z památek, které se jako jediné dochovaly z 18. století. Turku bylo totiž celkem více než 30krát kompletně zničeno požáry, starší památky se tak nedochovaly. Dříve místo sloužilo jako obydlí pro řemeslníky, skanzenem se stalo až v roce 1940. I dnes však máte pocit, jako kdybyste se vrátili zpět v čase. Najdete zde asi třicet kvalitně vybavených dílen nejrůznějších řemeslníků. V letním období tady můžete narazit na lidi v dobových krojích a muzikanty v uličkách.

Turku je městem plným muzeí, milovníci kultury si zde proto přijdou na své. Nedaleko hradu se nachází stálá expozice Námořního muzea s modely lodí v malém měřítku, ale i plavidly v reálné velikosti. Vyzkoušejte si hydroplán, torpéda z 2. světové války nebo se podívejte na zajímavé filmové dokumenty. Doslova osahat si můžete také čtyři muzejní lodě, které kotví venku. Návštěvníci si mohou vylézt na palubu minonosky Keihässalmi, korvety Karjala, trojstěžníku Sigyn nebo plachetnice Suomen Joutsen a prozkoumat je ze všech stran.

Dalšími zajímavými muzei v Turku jsou například Muzeum biologie, hudební Sibeliovo muzeum, Muzeum současného umění Ars Nova, Muzeum archeologie Aboa Vetus nebo Muzeum přírody. Neméně zajímavé je ještě Muzeum Farmacie - Qwensel apteekkimuseo, které sídlí v nejstarším dřevěném domě v Turku. Dům byl postaven okolo roku 1700 a dnes se pyšní krásným interiérem ve švédském stylu.

Jelikož je v Turku největší finský přístav, podnikají se odtud četné výletní plavby okolo souostroví. Tyto ostrůvky nacházející se nedaleko Turku jsou hodně oblíbené také u jachtařů, pronajmout si můžete i loď a prozkoumat okolí na vlastní pěst. Z Turku je zajištěno kvalitní spojení se sousedním Švédskem, pravidelně odtud vyplouvají trajekty na Ålandské ostrovy.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 11 120 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko