Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chladná, ale krásná Karélie

Karélie – oblast, která v minulosti představovala to pravé a nefalšované Finsko, kde jste se v izolovaných osadách uprostřed hustých lesů mohli setkat s lidmi, jež dodržovali staré zvyky a tradice. Karélie byla jednoduše symbolem všeho typicky finského a i dnes je jakýmsi magickým slovem.

Bohužel se však většina této krásné oblasti stala součástí Ruska. V roce 1939 si začal tehdejší Sovětský svaz nárokovat část tohoto finského území, ale Finové se ho nehodlali vzdát. Odehrálo se zde proto mnoho krvavých bojů. Finsko bylo nakonec v roce 1940 poraženo a přišlo o obrovská území. Karélie sice připadla Rusku, ale při příležitosti útoku nacistických vojáků na SSSR ji Finové získali zpět. V jejich držení byla do roku 1944, ale o rok později byla na základě mírové smlouvy znovu přidělena Rusku. Vztahy mezi oběma zeměmi se postupem času urovnaly. Finové však ještě dnes pohlížejí na ruskou Karélii jako na část svého území, které jim byla neprávem odebráno.


Foto: Joensuu   Autor: Blue moon

Finskou Karélii dnes tvoří dvě provincie – Severní a Jižní Karélie. Na některých místech se ještě dnes setkáte se specifickou kulturou i tradičním jazykem. Když finský spisovatel a sběratel lidové poezie Elias Lönnrot sháněl materiály ke svému eposu Kalevala, byla Karélie místem, kde načerpal nejvíce inspirace pro své příběhy. Do této oblasti se rádi vydávali také umělci a architekti, kteří chtěli lépe poznat pravou duši Finska.

Severní Karélie je jen velmi řídce obydlenou částí země. Přitahuje však turisty ze všech koutů Evropy. Tento jedinečný kout Finska je ideální pro milovníky přírody a nejrůznějších outdoorových aktivit. Setkáte se zde totiž s velmi příjemnými lidmi, objevíte četné památky, převážně tedy v podobě pravoslavných kostelů a toulat se můžete překrásnou divokou přírodou. Region je protkán více než 1000 km značených turistických tras, z nichž některé vedou opravdu nedotčenou krajinou.  Spatřit tak můžete losy, medvědy i divoké vlky. Některé ze severokarelských turistických tras byly navzájem propojeny a vznikl tak tzv. Karjalan Kierros neboli Karelský okruh. Mezi jeho nejznámější části patří Medvědí stezka, Vlčí stezka a Stezka bojovníka.

Skvělými místy, odkud můžete vyrazit za poznáním, jsou střediska Lieksa, Ruunaa a Nurmes. Nabízí skvělé možnosti zábavy a organizovaných činností, jako je třeba sjíždění divoké řeky s peřejemi, jízda v kánoích nebo rybaření. Zimní období je ideální pro jízdu na saních tažených psy nebo výlet na safari na sněžných skútrech.

Hlavním městem Severní Karélie je Joensuu rozkládající se u ústí řeky Pielisjoki, která jej rozděluje na dvě části. Toto velké univerzitní město je důležitým turistickým centrem, poskytuje totiž řadu služeb a navíc je i skvělým výchozím bodem do okolní přírody. Historie města sahá do roku 1848, později se stalo významným obchodním centrem i mezinárodním přístavem. V Joensuu můžete navštívit muzeum Carelicum, jehož expozice jsou zaměřeny na historii, obyvatelstvo i tradice Karélie. Centru města dominuje radnice z roku 1914, v níž dnes sídlí divadlo a restaurace. Nejzajímavější světskou stavbou je dřevěný pravoslavný kostel sv. Mikuláše z roku 1887. Je vyzdoben ikonami pocházejícími z Petrohradu.

Dalším zajímavým městem v oblasti je Outokumpu, které se v 80. letech 20. století proslavilo jako bohaté těžební město. Těžba mědi však byla ukončena a dnes město žije normálním životem. Jeho průmyslová minulost je však patrná téměř na každém kroku, což sem láká davy turistů. Navštívit můžete například opuštěný důl Vanha Kaivos, kde dnes sídlí obsáhlé hornické muzeum s tunelem. Pro veřejnost bylo otevřeno v roce 1985 a dnes zde najdete expozici důlního nářadí. Nedaleko města se nachází ptačí rezervace s jezerem Sysmäjärvi, které patří mezi nejlepší lokality pro pozorování hnízdících ptáků. I když bylo jezero v padesátých letech velmi silně znečištěno, došlo k nápravě a dnes ho již obklopuje svěží vegetace a pozorovat zde můžete kolem 70 druhů ptactva.

Ilomantsi je nejtypičtější a nejpravoslavnější obcí Severní Karélie. Leží na východě a ještě dnes se může pyšnit velmi originální kulturou. Místní obyvatelé – domorodí Karelové, jsou tak hrdí na svůj původ, že se nepovažují za Finy ani za Rusy. Toto místo byste během cestování po Karélii rozhodně neměli vynechat. Setkáte se zde s přátelskou atmosférou, a pokud budete mít štěstí, budete se moci zúčastnit tradičních lidových slavností Praasniekka. Centrum městečka sice není turisticky příliš přitažlivé, to však plně kompenzuje okolní krajina lákající k pěší turistice a cykloturistice.

Směrem na severovýchod dorazíte do zlatokopeckého městečka Hattuvaara, které je skvělou základnou pro exkurze do nejvýchodnější části Finska. Nejvýznamnějšími památkami jsou pozoruhodný dřevěný dům Taistelijan Talo a nejstarší pravoslavná finská kaple Tsasouna pocházející z roku 1720. Ve městě je fascinující ještě muzeum druhé světové války s četnými exponáty.

Nejsevernější částí finské Karélie je oblast kolem jezera Pielinen, které je svou rozlohou šesté největší ve Finsku. Nachází se zde celá řada turisticky přitažlivých míst, jako například Národní park Koli, Národní park Patvinsuo, ostrov Paalasmaa nebo nedotčená oblast Nurmijärvi.

Finská Jižní Karélie je dnes jen velmi malou oblastí rozkládající se mezi jezerem Saimaa a ruskými hranicemi. Kraj byl v minulosti dějištěm těch nejtěžších bojů mezi Rusy a Finy, proto zde ještě dnes najdete pozůstatky mnoha ruských pevností, z nichž nejnavštěvovanější je pevnost Linnoitus. Hlavním městem Jižní Karélie je Lappeenranta situovaná na břehu jezera Saimaa. Toto staré lázeňské město se stalo vyhledávaným cílem turistů, zvláště pak Rusů, kteří sem vyráží za nákupy. Zajímavé je také tím, že zde najdete největší jezerní přístav ve Finsku. Dostat se odtud můžete do ruského města Vyborg, které bylo dříve druhým největším městem Finska. V Lappeenranta sice nenajdete mnoho památek, přesto je velmi příjemným místem, kde rádi strávíte pár dnů u břehu jezera.

Dalším přitažlivým místem je vesnička Ylämaa, která se proslavila jako naleziště drahých kamenů. Ostatně kolem nich se ve vesnici vše točí ještě i dnes. Najdete zde muzeum drahých kamenů, dvě dílny na jejich broušení a dokonce několik lomů.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 12 141 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko