Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Imatra - průmyslové centrum na ruských hranicích

V jihovýchodním Finsku se v oblasti zvané Jižní Karélie rozkládá třicetitisícové město Imatra. Leží těsně u hranic s Ruskem a s ruským městem Svetogorsk tvoří jakési dvojměstí. V 19. století se Imatra těšila z velkého turistického zájmu, který však ukončily války a průmyslový rozvoj. Město tak ztratilo značnou část svého kouzla.

Imatrou protéká řeka Vuoksi, která je ideální pro celoroční rekreaci a rybaření. Západní část města pak hraničí s jezerem Saimaa, po němž je možné se dostat do Imatry z Finského zálivu. Největší turistickou atrakcí byl vždy burácející stejnojmenný vodopád Imatra na řece Vuoksi, po vybudování hydroelektrárny v roce 1929 je možné jej spatřit jen občasně, a to když je hydroelektrárna mimo provoz a voda je pouštěna starým korytem řeky. Jinak elektrárna, která je největší v celé zemi, totiž odčerpává vodu z původního koryta. Voda se na dvacet minut pouští také pravidelně v letním období pro potěchu turistů. Vpouštění vody do původního řečiště je opravdu úchvatnou podívanou.  Pohled na divokou vodu je doprovázen hudbou Jeana Sibelia, v noci jsou přidány navíc i světelné efekty.

Ještě na přelomu 19. a 20. století byl zdejší vodopád hlavním lákadlem kraje. Hřmění padající vody bývalo slyšet až do vzdálenosti 11 kilometrů. V blízkosti vodopádu byl na břehu řeky vystavěn krásný secesní hotel Imatran Valtionhotelli. Byl postaven roku 1902 a stal se oblíbeným místem petrohradské aristokracie. Pokoje jsou zařízeny replikami secesního nábytku. Nejkrásnější a samozřejmě také nejdražší (noc vyjde na 300 eur) je apartmá ve věži, které má svou vlastní saunu a výhled do Ruska. Břehy tvoří žulové skály porostlé jedlovým a březovým lesem. Nad vodopádem se přes řeku klene řetězový most.

Kromě tohoto přírodního skvostu nemá město Imatra mnoho turisticky zajímavých míst. Město je v současnosti zaměřeno na průmysl, zejména dřevozpracující, papírenský, hutnický (zpracování rud mědi a železa) a chemický. Tento nedostatek vynahrazují příjemné hotely a restaurace. Právě ony dělají z Imatry příjemnou zastávku během toulání po Karélii. Ubytovat se můžete například v idylicky posazeném hostelu Ukonlinna, který má výhled na jezero Saimaa. Na břehu jezera najdete saunu. Protože se hostel nachází v blízkosti oblasti, kterou si oblíbili běžkaři, má otevřeno po celý rok.

Imatra má čtyři „centra“, která jsou od sebe oddělena hlavními silnicemi a nákupními parky. Nejzajímavější pro turisty je Imatrankoski, kde se nachází ty nejlepší hotely a stravovací zařízení. Asi 3 kilometry na sever je čtvrť Mansikkala, kde je autobusové a vlakové nádraží. Kromě toho se na malém ostrově Varpasaari v Mansikkale rozkládá rybářský park Vuoksen Kalastuspuisto. Můžete si tady ulovit štiku nebo lososa, povolení rybařit vám prodají u stánku, kde půjčují také loďky a rybářskou výstroj. Na ostrově můžete dokonce tábořit a to buď ve stanu, nebo si pronajměte chatky. Při návštěvě Imatry byste si rozhodně neměli nechat ujít procházku podél řeky Vuoksi. Na jaře a v létě zde hnízdí husy, rackové a rybáci.

Jako „Ulkomuseo“ je označován skanzen Karjalainen Kotitalo, kde stojí několik tradičních karelských venkovských domů, které sem byly přestěhovány odjinud a jsou typické pro tuto oblast. Domy mají překřížené rohové spoje a převislé části střech. Obzvláště působivé jsou sýpky a hlavní budovy. V chlévě uvidíte dokonce živé ovce. Navštívit v Imatře můžete také městskou galerii umění Imatran Taidemuseo, která sídlí ve stejné budově jako knihovna. Většina prostoru galerie je věnována krátkodobým výstavám. Ve stálé sbírce pak najdete například zamyšleného mladého houslistu od Eero Järnefelta nebo akvarel od Gallen-Kallely z roku 1893 zachycující peřeje.

Krásnou stavbou je Kostel Tří křížů (Kolmen Ristin Kirkko) ve čtvrti Vuoksenniska. Navrhl jej architekt Alvaro Aalto v roce 1957. Kostel má čistě bílé linie a vysoko se vypínající úzkou věž. Zajímavým detailem je, že pouze dvě z jeho 103 oken jsou stejná. Město Imatra je také známé pořádáním významného jazzového festivalu – Imatra Big Band Festival. Probíhá každoročně na začátku července za účasti světoznámých jazzových a swingových kapel. V roce 2010 se konal již jeho 28. ročník.

- jap -
Foto: Imatra.fi

Předchozí články z Finska:
Lohja
Uusikaupunki
Alandy - cyklistický ráj
Naantali – ve světě Mumínků
Jyväskylä – odkaz Alvara Aalta

Článek byl zobrazen 7 262 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko