Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lahti - středisko zimních sportů

V jižním Finsku se asi 100 km od Helsinek rozkládá stotisícové Lahti, které je považováno za jedno z hlavních středisek zimních sportů. Toto moderní město je také jedním z největších ve Finsku a nabízí řadu kulturních zařízení a architektonických památek.

Historie Lahti sahá do roku 1905, je tedy poměrně mladé, proto zde nenajdete žádné staré historické památky. Původně bylo součástí nedalekého města Hollola, ale dnes je již mnohem větší než jeho soused. Postrádá tzv. staré město, jeho centrum je z větší části tvořeno propojenými nákupními centry. Během jednoho století se tak vytvořilo jakési „obchodní město“. Velký podíl na jeho vzniku mají desetitisíce karelských uprchlíků, kteří sem dorazili po druhé světové válce a začali podnikat. Město se rozkládá na 154,60 km2, z čehož 19,56 km2 je vodní plochy.

Pokud patříte k fanouškům lyžování, určitě se do Lahti vypravte, nebudete litovat. Pravidelně se zde konají závody v lyžování a mistrovství světa ve skocích na lyžích. V roce 1997 zde dokonce probíhaly 5. Světové hry, které jsou jakousi náhradou olympijských her pro neolympijské sporty. Lahti celkem šestkrát hostilo také Světový pohár v lyžování. Najdete zde jak muzea zaměřená na zimní sporty, tak běžecké tratě, sjezdovky i děsivě vyhlížející skokanské můstky. Jelikož je Lahti oblíbeným střediskem zimních sportů, má řada restaurací a kaváren jeden zajímavý prvek a tím je prosklená zimní terasa, která vám umožňuje sledovat zasněžené svahy i při obědě či u kávy.


Foto: přístav   Autor: Miguel Virkkunen Carvalho

Pozoruhodnou církevní památkou je kostel sv. Kříže, který v roce 1978 navrhnul architekt Alvaro Aalto. Exteriér z hnědých cihel hezky kontrastuje s interiérem s bílými zdmi a dřevěnými lavicemi. Na stropě jsou patrné čtyři betonové paprsky vycházející z kříže. Dílem dalšího známého finského architekta Eliela Saarinena je budova secesní radnice. Každý pátek ve 14 hodin se v ní konají prohlídky s průvodcem. Navštívit můžete rovněž novou koncertní a kongresovou budovu – Sibelius Hall, která byla pojmenovaná po finském skladateli Jeanu Sibeliovi. Budova je postavena ze dřeva, má výbornou akustiku a je sídlem zdejšího symfonického orchestru, který patří k nejlepším ve Finsku.

Lahti ukrývá řadu kvalitních muzeí, jako je třeba Historické muzeum Lahti sídlící v krásném panském domě. Mezi stále expozice patří sbírka Klause Holmy, francouzského a italského nábytku, středověkého a renesančního umění a vystaveny jsou také modely města z různých let. V centru města sídlí v moderní kancelářské budově Muzeum umění a plakátů pořádající krátkodobé výstavy soch a obrazů. K vidění je také vlastní nekonvenční sbírka plakátů. Zajímavé je rovněž Muzeum rozhlasu a televize, jež vystavuje sbírku starých rozhlasových přijímačů a také fungující vysílací studio pocházející z 50. let 20. století. Návštěvníci zde sami mohou tvořit filmy, animace, vystupovat ve vlastním televizním vysílání nebo rozhlasovém programu. V parku Kariniemi je situována hudební fontána, u níž se zejména v létě a na podzim konají večerní představení.

Asi 10 minut chůze směrem na západ od města se rozkládá Středisko sportů, kde vás jako první upoutají obří skokanské můstky, z nichž největší je K-116 m. V létě zde můžete vidět trénovat skokany. Komplex je dále tvořen atletickým a fotbalovým stadionem, letním plaveckým bazénem, areálem na biatlon a běžeckými tratěmi. V zimě tak můžete bruslit na stadionu nebo jezdit na běžkách po tratích v celkové délce 145 km, z nichž 35 km je navíc ještě osvětlených. Rozhodně nevynechejte prohlídku Muzea lyžování, v jehož expozici jsou vystaveny dokonce i lyže pocházející z doby před 2000 lety.

Dále je muzeum zaměřeno na závody světového poháru a mistrovství světa konaná ve zdejším sportovním areálu. V jedné z místností si můžete vyzkoušet simulátor skokanského můstku a zjistit tak, jaké mají skokani během letu pocity. Také máte možnost si zalyžovat na umělé dráze Velcro a vyzkoušet biatlon. Za 7 euro je možné zakoupit kombinovanou vstupenku, která kromě muzea platí i na sedačkovou lanovku vedoucí na vyhlídkovou terasu umístěnou nahoře na skokanském můstku. Odtud se naskýtá nádherný výhled na město a jeho okolí.


Autor: Rodrigo Quiñones

Lahti je také dobrou základnou pro výlety do dalších turisticky atraktivních míst. Město totiž leží u jezera Vesijärvi, které je spojeno s jezerem Päijänne. Päijänne je jedním z největších jezer ve Finsku a zásobuje Helsinky pitnou vodou. Díky jezerům se z Lahti nabízejí výlety lodí do Jyväskylä. Oblíbená je především 90 minut trvající okružní plavba po jezerech, nebo večerní plavba po kanálu Vääksy a zpět trvající asi tři a půl hodiny. U jezera se nachází středisko Mikkula, které půjčuje loďky a kánoe. Najdete zde také tenisové kurty, minigolf, je možné si zahrát volejbal nebo půjčit kolo. V létě zde bývají hojně využívány místní cyklistické stezky a plavecký bazén bývá zaplněn k prasknutí.

Jestliže Lahti navštívíte v letním období, jistě vás nepřekvapí, že se zde v té době koná několik dobrých hudebních festivalů. Jedním z nich je například týden trvající pouliční festival s názvem „Jazz na tržišti“ probíhající na začátku srpna. V polovině září pak Lahti hostí tradiční Sybeliův festival s koncerty Symfonického orchestru Lahti.

- jap -

Předchozí články z Finska:
Ruka – kam jezdí Finové na lyže
Ivalo
Kotka - průmyslová kráska Finska
Rauma
Jazzové Pori

Článek byl zobrazen 12 097 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko