Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Poklady Helsinek

Helsinky jsou jedinečným přímořským městem, které je tvořeno množstvím zálivů, členitým pobřežím a spoustou malých ostrůvků. Založeny byly v roce 1550 při ústí řeky Vantaa, nejsou tudíž nijak starobylé, ale vaše srdce si dokážou získat spoustou jiných předností.

Zamilovat se v Helsinkách můžete do nádherných secesních budov, elegantních kaváren, četných muzeí, restaurací nebo třeba jen do jejich pohodové atmosféry, která dotváří zvláštní půvab města. Od ostatních finských měst se Helsinky výrazně liší, za následek to má pravděpodobně fakt, že byly v minulosti jediným místem v zemi, které mělo spojení téměř s celým zbytkem světa.

O založení Helsinek se zapříčinil švédský král Gustav Vasa, který toužil vytvořit významné obchodní město. V roce 1748 zde švédové vybudovali pevnost Sveaborg (dnešní Suomenlinna) na obranu proti útokům z Ruska. Rusům se přesto v roce 1809 podařilo celé Finsko podmanit, Helsinky se tak staly novým sídelním městem ruského velkovévody. Během 19. a na počátku 20. století se Helsinky poměrně rychle rozrůstaly, bylo zde vystavěno mnoho nových domů, začala vznikat předměstí a zvelebilo se i centrum města. Německý architekt Carl Ludvig Engel se zasloužil o vznešený neoklasicistní vzhled Senátního náměstí.

Druhá světová válka zasadila Helsinkám silnou ránu, během ruského bombardování byla velká část města zničena. Poválečné období se však neslo v duchu obnovy a již v roce 1952 mohly Helsinky hostit letní olympijské hry. Od 80. let 20. století jsou Helsinky prosperujícím mezinárodním velkoměstem, kde vzkvétá také kulturní život.

Centrum města dnes tvoří rozlehlé náměstí Senaatintori, které obklopují majestátní budovy z 19. století. Bylo postaveno po vzoru Petrohradu a jeho hlavní dominantou je neoklasicistní katedrála Tuomiokirkko. Před katedrálou stojí socha Alexandra II., který uznal finštinu jako úřední jazyk. Pokud se rozhodnete katedrálu navštívit, připravte se na výstup po cca 60 vysokých schodech. Odměnou za námahu vám pak bude nádherný výhled na celé město. Naproti v ulici můžete navštívit koncertní halu Finlandia talo. Nedaleko katedrály nechala pravoslavná církev vystavět červený chrám Zesnutí Panny Marie.

Určitě stojí za to, vydat se lodí na ostrov Suomenlinna, jehož bývalá námořní pevnost je zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO. Ostrov je jednou z nejznámějších turistických atrakcí Helsinek. Vyhledávaným výletním cílem se stal také proto, že se nachází pouhých 15 minut plavby od helsinského přístavu s tržištěm na náměstí Kauppatori. Pokud bude pěkné počasí, můžete toho využít a rozložit si piknik kolem kamenného opevnění. Suomenlinna však není jen turistickou atrakcí, v domcích na ostrově žije mnoho obyvatel, kteří si již zvykli na všudypřítomné davy turistů.

Nedaleko odtud se nachází ostrov Katajanokka na němž byla v roce 1868 postavena pravoslavná Uspenská katedrála z červených cihel a mnoho dalších krásných budov. Katedrála tyčící se nad přístavem vychází ze staroruské architektury. Není se co divit, na její výstavbě se podílel přední ruský carský architekt. Katedrála se svými rysy a vnitřním vybavením působí velmi vznešeně. Stavba je podepřena 13 pozlacenými kupolemi, na kterých je vyobrazen Ježíš a jeho pomocníci. Uspenská katedrála patří mezi nejvíce ortodoxní kostely ve Finsku.

To, že jsou Helsinky také důležitým městem kultury, dokazuje zdejších asi 40 muzeí a několik desítek galerií. Mezi nejzajímavější patří například Ateneum, které je hlavním muzeem finského malířského umění a ukrývá obrazy významných malířů, díla tzv. zlatého věku finského malířství. Velmi zajímavé je taktéž Helsinské městské muzeum, Misionářské muzeum, Mannerheimovo muzeum a samozřejmě také muzeum Národní. Zkrátka ve městě nepřijdou ani milovníci divadla, opery a hudby. V 90. letech 20. století zde byla vystavěna nová budova Národní opery.

Nejstarším kostelem v Helsinkách je dřevěný Vanha Kirkko, jehož hřbitov sloužil v minulosti k pohřbívání obětí moru. Dnes se kolem kostela rozkládá rozlehlý veřejný park. Největší městskou světskou stavbou je kostel sv. Jana postavený ve stylu novogotiky. Mnoho zvědavců přitahuje také skalní chrám Temppeliaukio, který byl v roce 1969 navržen bratry Suomalainenovými. Stavba vytesaná do skály je ukázkou moderní finské sakrální architektury. Kopulovitá střecha má průměr 24 metrů a je pokrytá vinutým měděným pásem. Jelikož se chrám pyšní skvělou akustikou, konají se zde pravidelně nejrůznější koncerty.

V Helsinkách stojí za vidění také prezidentský palác, kde v současné době sídlí finská prezidentka Tarja Halonen. Vydejte se prozkoumat i pobřeží a pláž Hietaniemi rozkládající se nedaleko centra, kde stojí Sibeliův památník. Ve skanzenu Seurasaari na stejnojmenném ostrově se můžete seznámit s tradiční architekturou. Ostrov Korkeasaari zase ukrývá Helsinskou zoologickou zahradu, která byla založena roku 1889. Zvířata jsou zde umístěna ve velkých přírodních výbězích a voliérách. V zoo se nachází také tropický pavilon, malá farma a několik příjemných míst k občerstvení. Z centra se na ostrov dostanete pravidelným turistickým trajektem.

Kdo jednou navštíví Helsinky, neměl by je opouštět dříve, než vyzkouší pravou finskou saunu. Nezapomenutelným zážitkem pro vás jistě bude historická veřejná Kotiharjun sauna, kterou najdete ve čtvrti Kallio. Tato tradiční sauna je vytápěná dřevem a po rozpálení dokáže udržet teplo po celý den. Její podoba se nezměnila od roku 1928, takže zde na vás dýchne také trocha historie. Místním zvykem je, si po saunování dát venku na terase studené pivo. Samozřejmě jste přitom zabalení pouze do ručníků.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 18 939 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko