Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

V Seinäjoki se zahřejete horkokrevným tangem

Západ Finska zdobí městečko Seinäjoki, které se proslavilo především moderními stavbami slavného architekta Alvara Aalta. Nejen ony jsou však důvodem, proč by město mělo být více než jen dopravní křižovatkou na cestách za hlavními zajímavostmi Finska. Seinäjoki bývá v létě také dějištěm dvou významných festivalů - Tangomarkkinat a Provinssirock.

Seinäjoki je správním střediskem finské provincie Centrální Pohjanmaa, obchodním centrem regionu a také funguje jako důležitý železniční uzel. Je střediskem služeb a zásobování pro okolní zemědělské regiony. Většina cestovatelů městem jen projíždí, což je jistě velká škoda, protože rozhodně má co nabídnout. První zmínky o Seinäjoki pochází přibližně z poloviny 16. století, kdy se město nacházelo pod správou farnosti Ilmajoki. Konec 18. století se nesl ve znamení značného rozvoje celé oblasti, v roce 1798 byly například založeny kovárny a ocelárny v Östermyra. Roku 1868 se pak Seinäjoki stalo samostatnou obcí a další rozvoj přišel v 80. letech 19. století, kdy bylo město propojeno železniční tratí. V roce 2005 byly k Seinäjoki připojeny okolní obce Peräseinäjoki, Ilmajoki a o čtyři roky později ještě obce Nurmo a Ylistaro. V současnosti je Seinäjoki domovem 36 tisíc obyvatel.

Seinäjoki

Mezi nejzajímavější místa města patří monumentální Aalto Centre, což je komplex budov postavených v roce 1960. Jde o jedno z nejdůležitějších děl architekta Alvara Aalta (1898 - 1976), který je rodákem z nedalekého Kuortane. Stal se jedním z předních evropských architektů a navrhoval také nábytek. Aalto Centre v Seinäjoki zabírá dva městské bloky a tyto drsné bílé budovy jsou na různých místech kryty keramickými dlaždicemi. V době vzniku těchto budov, tedy v roce 1960, musel být pohled na ně jako ukázka z nějakého sci-fi filmu. Součástí Aalto Centre je městská radnice, veřejná knihovna i kostel, kterému dominuje zvláštní věž s hodinami. Pokud se výtahem vypravíte až nahoru, naskytne se vám krásný výhled do okolí.

Pokud můžete, naplánujte si návštěvu Seinäjoki během letních měsíců, abyste se mohli účastnit některého z oblíbených hudebních festivalů. Ubytování si však určitě rezervujte dostatečně dopředu. Festival známý jako Provinssirock je klasickým mezinárodním koncertem rockové hudby pod širým nebem. Koná se vždy v polovině června a trvá tři dny. Kapely, které zde účinkují, patří mezi opravdovou mezinárodní špičku - v minulosti zde vystoupily například takové hvězdy, jako Marilyn Manson, Slipknot, Nightwish či Nine Inch Nails. Milovníci tvrdé hudby si tak přijdou na své. Koncerty se odehrávají na pěti místech a je možné se mezi nimi přepravovat autobusy.

Seinäjoki

Dalším neméně oblíbeným festivalem je Tangomarkkinat (někdy též Tango Fair), který je však určen spíše pro starší obecenstvo. Možná se tango k Finsku příliš nehodí, ale město Seinäjoki je tangem doslova posedlé. Do Finska se tento žánr dostal díky argentinským hudebníkům a tanečníkům již v roce 1910. Netrvalo dlouho a v této skandinávské zemi se vyvinula unikátní finská verze tanga. Za opravdové mistry tohoto umění jsou považováni skladatel Unto Mononem a tanečník Olavi Virta. Finské tango dnes hraje několik kapel, které se zejména u starší generace těší velké oblibě. Taneční úroveň Finů je opravdu dost vysoká. Festival Tangomarkkinat se koná vždy na začátku července a zahajuje jej velká taneční párty pod širým nebem. Tanečníci nejdříve procházejí ulicí s příznačným názvem Tango Street a během následujících čtyř dnů se konají taneční soutěže, lekce tanga a další zajímavý program. Celý festival vrcholí vyhlášením krále a královny tanga a také nejlepších zpěváků.

Seinäjoki

Asi 7 kilometrů jižně od Seinäjoki se nachází velký skanzen - Muzeum jižní provincie Pohjanmaa. Jako první se v této oblasti roku 1806 usadila zámožná rodina Wasastjernova, která zde vybudovala své sídlo. To se podařilo dochovat dodnes a kromě něj na přilehlých pozemcích stojí také další krásné dřevěné budovy. Většina z nich sem však byla dovezena odjinud. Navštívit můžete Agriculture Museum (Muzeum zemědělství), Mill Museum (Mlýnské muzeum) a Gunpowder Museum (Muzeum střelného prachu). K vidění je také udírna a kovárna ze 17. století.

- jap -
Fotografie - CC BY-SA 3.0

Článek byl zobrazen 13 249 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko