Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rauma - město proslavené krajkou

Na západním pobřeží Finska se rozkládá malebné město Rauma, kde žije okolo 36 tisíc obyvatel. Proslavilo se především díky nádherné, ručně vyráběné krajce. Tradice její výroby sahá do 18. století a místní lidé se tímto jemným materiálem pyšní dodnes. Zdejší krajkářskou tradici oslavují na každoročně konaném festivalu.

Město samotné bylo založeno v roce 1442 a do dnešní doby se podařilo dochovat jeho starobylé jádro. Původně se rozrůstalo jen kolem františkánského kláštera, ale brzy se stalo také významným přístavem. Dnes je jedním ze šesti finských středověkých měst a zároveň třetím nejstarším městem ve Finsku. Během 16. století bylo město poničeno mnohými požáry, poslední velký požár Raumu postihl v roce 1682. Rauma je dnes důležitým centrem pro stavbu lodí a funguje zde exportní rušný přístav, ze kterého se posílá finský papír do celého světa.

I když Rauma není tak atraktivní jako přímořská města na jihu Finska, určitě však stojí za to navštívit její Vanha Rauma, tedy Staré město, které je největším dřevěným městem ve skandinávských zemích. Díky šesti stům nízkých dřevěných domů byla oblast v roce 1991 zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Rauma se tak stala prvním finským zápisem na tomto seznamu. Rauma byla ze všech severských tradičních středověkých měst vybrána jako nejreprezentativnější, prolíná se v ní středověká atmosféra s moderní dobou.

Vanha Rauma je totiž situována v srdci moderní Raumy. Nepůsobí ovšem jako muzeum, ale jako živé místo s tichými kavárnami, železářstvími, rezidencemi, řemeslníky a krajkáři tvořícími v malých ateliérech. Většina ze zdejších budov byla postavena v 18. nebo 19. století. Celkem zde najdete asi 600 dřevěných domů a 180 obchodů. Vedle obytných domů zde najdeme také další budovy, jako jsou stodoly a na některých pozemcích také skladovací prostory. Každá budova má své jméno, které najdete v malém oválném znaku u dveří. V 90. letech 18. století Rauma velmi prosperovala a vlastnila největší námořní flotilu ve Finsku. Tehdy také došlo k rekonstrukci mnoha domů, během posledního zásahu byly domy upraveny do novorenesančního stylu.

V centru Staré Raumy se nachází typické živé tržiště Kauppatori, kde se stánky prohýbají pod tíhou jídel a řemeslných výrobků. Procházka po dlážděných uličkách je velmi příjemná. Nedaleko se tyčí nejimpozantnější budova Ruamy, Vanha Raatihuone – Staroměstská radnice postavená roku 1776. V současnosti v ní sídlí Rauma Museum vystavující exponáty související s námořnictvím a tradicí města – krajkářstvím. Prohlédnout si zde můžete modely lodí, malby, barokní nábytek a krajkové kostýmy.

Pokud se vydáte od Kauppatori směrem na sever, dorazíte se krásnému kamennému kostelu svatého Kříže. Tento františkánský klášterní kostel byl vystavěn v 15. století. Je vyzdoben freskami z počátku 16. století, chrámovými barevnými okny a k vidění jsou zde i další krásně malované výplně. Rozhodně byste si neměli nechat ujít krásný pruský triptych z 15. století a zdobenou kazatelnu.

V jedné z nejpropracovanějších budov ve městě sídlí zajímavé muzeum Marela. Zachovalý dům zámožného rejdaře z 18. století je zařízen starožitnostmi z přelomu století, k vybavení patří také švédská keramická kamna a zdi jsou vyzdobeny nástěnnými malbami. Dalším jedinečným muzeem je Kirsti, které ukazuje pokoje z 30. a 60. let minulého století. Je zde také stáj a sýpka. Navštívit můžete rovněž malé muzeum keramiky Savenvalajan Verstas. Jeho součástí je i dílna, kde pracují hrnčíři. Pokud máte zájem, můžete si vyzkoušet vyrobit vlastní výrobek. V srdci Vanha Rauma naleznete Muzeum umění nabízející měnící se výstavy tradičního a moderního umění. Povšimněte si ještě staré městské studny uprostřed náměstí.

V dřevěném centru Raumy byste neměli vynechat prohlídku Námořního muzea. Má dobře promyšlenou expozici, která je doplněná spoustou starých fotek. Můžete si zde vyzkoušet i své navigační schopnosti při řízení virtuálního ropného tankeru. Významnou památkou Raumy je také usedlost Naolmäki, do jejíž zahrady vede 300 let stará brána, která je tak nejstarší branou ve městě. Na konci Pappilankatu si můžeme prohlédnout rodné místo Alfreda Kordelina, který byl synem chudého námořníka z Raumy, kterému se během jeho života podařilo nashromáždit velké bohatství. To následně použil na rozvoj vzdělání a kultury ve svém rodném městě.

V Raumě se narodila ještě jedna významná osobnost - finský spisovatel Frans Hjalmar Nortamo, který psal svá díla raumským dialektem. Byl velkým přínosem pro finskou literaturu. Jeho bystu, kterou vyrobil v roce 1930 sochař Wäino Aaltonen, můžete spatřit v parku Ruikka. Další zajímavostí města je Kiikartorni, což je replika skutečné rozhledny, která byla původně umístěna v přístavu Rauma. Původní věž byla postavena v roce 1892. Současné umístění 18,6 metrů vysoké věže asi 1,5 kilometrů od původního místa, nabízí krásné výhledy na finské souostroví.

Rauma je také městem festivalů. Poslední týden v červenci zde probíhá Rauma Lace Week – Raumský týden krajek, který oslavuje krajkářskou tradici města. Mezi mnohé události tohoto týdne patří také karnevalová noc „Černá Krajka“ a „Krajkový turnaj“ místního hokejového týmu. Krajkou lemované čepce byly módní v Evropě již kolem roku 1700. Krajky z Raumy jsou dnes světoznámé, jejich výrobou se stále zabývá mnoho obyvatel. Dále se ve městě konají hudební festivaly, jako Rauma Blues Festival, Festivo zaměřený na klasickou hudbu a také Raumanmeren Juhannus lákající především milovníky rokové hudby.

- jap -

Předchozí články z Finska:
Jazzové Pori
Autem do Finska
Savonlinna - kde se rozléhá opera
Národní park Oulanka
Chladná, ale krásná Karélie

Článek byl zobrazen 11 043 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko