Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Joensuu - hlavní město Severní Karélie

Padesátitisícové město Joensuu leží severovýchodně od Helsinek a je hlavním městem finské provincie Severní Karélie. Toto univerzitní město rozkládající se při ústí řeky Pielisjoki je vyhledávaným turistickým centrem s bohatou nabídkou služeb, má dobrý trh a čilý noční život. Tím vším dokáže kompenzovat nedostatek zajímavých míst.

Joensuu bylo založeno carem Mikulášem v roce 1848, brzy se stalo důležitým obchodním centrem a po dokončení výstavby kanálu Saimaa v 50. letech 19. století i mezinárodním přístavem. Kanál umožnil čilý obchod mezi regiony Severní Karélie, Petrohradem a Střední Evropou. Ke konci 19. století bylo Joensuu jedním z největších přístavních měst ve Finsku. Název města je odvozen od jeho polohy, v překladu totiž znamená „Ústí řeky“. Řeka Pielisjoki  rozděluje Joensuu na dvě části. Na východě se nachází vlakové a autobusové nádraží, na západě pak městské centrum s hotely a tržním náměstím. Dvě hlavní tepny protínající město nesou název Siltakatu a Kauppakatu.

Ve městě sídlí známá Joensuuská univerzita, která byla založena roku 1969. V současné době nabízí studium na osmi fakultách: pedagogické, lesnické, fakultě humanitních věd, právnické, ekonomické a obchodní administrativní fakultě, fakultě sociálních věd a regionálních věd, přírodovědecké a teologické fakultě. Navštěvuje ji okolo 20 tisíc studentů, jejichž přítomnost dělá z Joensuu populačně velmi mladé město. Univerzita má dobré mezinárodní vztahy s jinými univerzitami po celém světě. Joensuu bývá přezdíváno „Hlavní město Evropy v lesnictví“, neboť se zdejší univerzita a další instituce specializují na lesnictví. To bylo a stále je významným průmyslovým odvětvím tohoto regionu, v Joensuu sídlí i Evropský lesnický institut.

Za návštěvu ve městě stojí muzeum Carelicum, které se zaměřuje na historii, obyvatele a zvyky v Karélii. Právě zde se můžete dokonale seznámit s touto krásnou oblastí. V prvním patře jsou k vidění fotografie a stálé výstavy, pro děti je připravena interaktivní ulička plná starých dřevěných domků i s trhem a přístavem. Ve druhém patře je umístěn miniaturní model města Sortavala, které se nyní nachází v Rusku (Joensuu je vzdáleno asi 80 km od hranic s Ruskem). V přízemí si pak můžete prohlédnout obchůdek s upomínkovými předměty nebo posedět v dobré kavárně.

Unikátní stavbou je budova radnice dominující centru města. V roce 1914 ji postavil architekt Eliel Saarinen, který je také autorem vlakového nádraží v Helsinkách. Část budovy dnes slouží místnímu divadlu a restauraci. Hned u tržního náměstí spatříte Muzeum umění Joensuu, které vystavuje rozmanitá díla finských i zahraničních umělců, včetně ortodoxních ikon zachráněných před Rusy. Mimo stálé expozice pořádá muzeum rovněž krátkodobé výstavy umění. Ve městě stojí od roku 1887 krásný dřevěný pravoslavný kostel sv. Mikuláše. Ikony, které jej zdobí, byly namalovány v Petrohradu na konci 80. let 19. století. Také v dnešní době se zde pořádají pravidelné bohoslužby. Kostel rozhodně stojí za návštěvu. Zajímavá je také sportovní hala v Joensuu, tzv. Joensuun Areena, která je největší dřevěnou stavbou ve Finsku.

Pokud se do Joensuu vydáte v letním období, můžete se vydat na vyhlídkovou plavbu po řece Pielisjoki, která je několik století starou obchodní cestou. Lodí společnosti Saimaa Ferries je možné se vypravit také na jízdu po okolních jezerech. V polovině července se ve městě můžete zúčastnit oblíbeného hudebního festivalu Ilosaarirock. Důležitou hudební událostí je však také Gospel-Festival.

I když Joensuu nemá zrovna mnoho kvalitních restaurací, pár jich přesto stojí za návštěvu. Například v restauraci Teatteri můžete ochutnat typické karelské speciality, jako třeba Karjalan piirakka, což je pečivo z žitné mouky plněné rýží. Právě zde ochutnáte to nejlepší z karelské kuchyně. Pokud vás to netáhne zrovna do restaurace, můžete si dát jídlo v některém z mnoha druhů stánků s rychlým občerstvením.

- jap -
Foto: Henri Sivonen

Předchozí články z Finska:
Imatra
Lohja
Uusikaupunki
Alandy - cyklistický ráj
Naantali – ve světě Mumínků

Článek byl zobrazen 6 341 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko