Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jyvaskyla – odkaz Alvara Aalta

V samém středu finské jezerní oblasti se rozkládá přibližně 84 tisícové městečko Jyväskylä, které se proslavilo především unikátní architekturou spojenou se jménem zdejšího slavného obyvatele Alvara Aalta. Stalo se tak Mekkou milovníků architektury z celého světa, kteří sem přijíždějí hodnotit a obdivovat jeho stavitelské umění.

Město Jyväskylä bylo založeno v roce 1837 carem Mikulášem I. na zelené louce mezi jezerem Jyväs, které je propojeno s jezerem Päijänne, a Jyväskyläským vrchem. Již v počátcích si získalo pověst vlasteneckého místa. Byly zde totiž založeny školy, ve kterých se vyučovalo finsky. Centrum města bylo tvořeno charakteristickým pravoúhlým systémem ulic a během 20. století bylo ještě několikrát rozšířeno. Díky velkému počtu škol se městu začalo přezdívat „Finské Athény“. Původní škola pro učitele se v roce 1937 proměnila na Vysokou školu pedagogickou a nakonec na Jyväskyläskou univerzitu, která byla slavnostně otevřena v roce 1966. Tato univerzita je dnes jednou z nejpopulárnějších ve Finsku a navštěvuje ji přes 15 tisíc studentů. Univerzita nabízí množství oborů, ale je jedinou finskou vysokou školou, kde studují budoucí učitelé sportu a trenéři. Studenti této školy dodávají městu příjemnou mladistvou atmosféru.

Jyväskylä je vyhledávaná ale hlavně pro svou moderní architekturu a jako místo spjaté s Alvarem Aaltem, který patřil mezi nejvýznamnější architekty 20. století, žil v letech 1898 – 1976. Po celém Finsku jsou dnes rozesety kostely, radnice, muzea i koncertní haly, které Aalto navrhnul. Na jeho stavbách je patrný nezdobený funkcionalismus mezinárodního stylu, který se kombinuje s Aaltovým vnímáním spojení lidí s přírodou a stavbami. Jeho návrhy zdůrazňují vlastnosti dřeva, cihel, skla a dalších použitých materiálů.  Aalto byl průkopníkem finské architektury, mnoho z jeho děl vypadá, jako by bylo postaveno až o mnoho let později. V letech 1937 a 1939 získal mezinárodní uznání za své pavilony na světových výstavách World Fair.

I když řadu významných Aaltových staveb najdete i v jiných městech v zemi, Jyväskylä se stala jakousi jeho základnou. Architekt zde chodil do školy a otevřel si zde také svou první kancelář. Město je tak pravidelně v obležení lidí, kteří zaostřují objektivy svých fotoaparátů na některé z desítek domů, které navrhnul. Prohlídku města je dobré začít u Aaltova posledního díla, Muzea Alvara Aalta, které se nachází nedaleko univerzity. V muzeu se mohou návštěvníci seznámit s jeho životem, dílem a několika desítkami nejdůležitějších staveb. K vidění je zde také architektův nábytek, lampy a výrobky ze skla. Jde vlastně o stálou expozici představující jeho díla, ale také věci, které ho obklopovaly v každodenním životě. Díky muzeu můžete lépe poznat a pochopit Aaltovu filosofii i dílo.


Autor: Pörrö

V muzeu si můžete zakoupit brožuru, která představuje více než stovku Aaltových budov v Jyväskylä a blízkém okolí. Mezi nimi najdete třeba hlavní budovy univerzity, městské divadlo, Klub dělníků z roku 1952 či radnici Säynätsalo. Kromě Muzea Alvara Aalta můžete ve městě navštívit ještě Muzeum středního Finska, které přibližuje život ve středním Finsku od pravěku až do současnosti. Prohlédnout si v něm můžete například starobylé saně z roku 4000 před Kristem, potřeby na lov, rybaření i těžbu dřeva. Muzeum se věnuje tradičnímu životu ve Finsku, stálá výstava v prvním patře pak seznamuje s historií města od 30. let 19. století.

Od roku 1998 je v Jyväskylä otevřeno také Jyväskylän Taidemuseo, tedy Jyväskyläské muzeum umění. Nabízí výstavy moderního umění pořádané asociací místních výtvarníků. Na finskou řemeslnou výrobu a její historii se specializuje Muzeum finských řemesel. Ve stejném objektu pak sídlí ještě Centrum národních krojů, které vystavuje kroje z nejrůznějších koutů země.

Jyväskylä vyhledávají také milovníci lyžování, kteří míří do Centra zimních sportů Laajavouri situovaného 6 km severozápadně od města. Celkem disponuje 6 nenáročnými sjezdovkami, 62 km běžeckých tratí a množstvím skokanských můstků. Vzhledem k mírné náročnosti sjezdovek je středisko oblíbené u rodin s dětmi a začínajících lyžařů. Letní aktivity jsou zaměřeny na kanál Keitele a jezero Päijänne, kde je možné se věnovat rekreačnímu koupání nebo se vydat loďkou na vodní plochu. Pravidelně tudy proplouvá také výletní loď SS Suomi, což je jeden z nejstarších parníků, který stále brázdí finská jezera.

Jyväskylu proslavily také četné festivaly, které se zde každoročně konají. Uprostřed července město pravidelně hostí Festival umění, na jehož programu jsou koncerty, výstavy, divadlo nebo vystoupení tanečních souborů. Koná se již přes 50 let a je jedním z nejvýznamnějších festivalů umění v celém Finsku. Na začátku srpna se můžete zúčastnit zase Neste Rally Finland (dříve „Rally tisíců jezer“), kterou mnozí Finové považují za nejdůležitější událost v roce. Tato rallye je součástí mistrovství světa, trvá čtyři dny a je doprovázena velkolepými koncerty a večírky. Pokud nemáte v Jyväskylä zajištěno ubytování alespoň půl roku dopředu, v tuto dobu ho rozhodně neseženete.

Město a jeho okolí si nejlépe prohlédnete z rozhledny na vysílači, kde je i restaurace. V prostorách vysílače dnes sídlí také malé, ale pěkně zpracované Muzeum finské přírody.

- jap -

Předchozí články z Finska:
Inari – centrum sámské komunity 
Lahti
Ruka – kam jezdí Finové na lyže
Ivalo
Kotka - průmyslová kráska Finska

Článek byl zobrazen 7 671 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko