Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Naantali – ve světě Mumínků

Malé městečko Naantali leží na jihozápadě Finska, nedaleko města Turku. Je známé především díky Muumimaailma – světu Mumínků, což je jedna z nejoblíbenějších finských rodinných atrakcí. K dalším zajímavým místům patří také klášter a pěkné malé přístaviště.

Město Naantali se začalo rozrůstat kolem katolického kláštera řádu sv. Brigity, který byl založen v roce 1443. V roce 1527 se ale Finsko stalo protestantským a tak byl ženský klášter zrušen. Naantali dále muselo bojovat o svou existenci, klášter byl totiž důležitý nejen pro duchovní, ale především také ekonomický rozvoj města. Jakmile přestali poutníci přicházet do města, lidé si museli najít jiný způsob obživy. Tím se stalo pletení ponožek, které se záhy proměnily v hlavní vývozní artikl.

Naantali, Finsko

V létě je Naantali uspěchané prázdninové město plné turistů. Davy lidí totiž směřují do dětského tematického parku s názvem „Svět Mumínků“. Rozkládá se na ostrově podobně jako Disneyland a ožívají v něm postavy a příběhy dětské finské spisovatelky Tove Janssonové. Dokonce i děti, které neviděly film či televizní seriál o Mumíncích se zde pro ně dokážou rychle nadchnout. Postavy v kostýmech zde obývají své mumíní domy, pirátskou pevnost, továrnu na palačinky, Šeptající lesy a další. Mumínky zde potkáte opravdu na každém kroku, děti tak budou jistě nadšené, jejich rodiče možná už méně. Dále je na ostrově Kailo divadlo, bezpečná pláž pro plavání a minigolfové hřiště.

Od Mumínků si zajděte odpočinout do místního přístavu, který je obklopený příjemnými kavárnami a restauracemi. Naantali je považováno za jeden z nejidyličtějších městských přístavů ve Finsku. Voda sahá až k dřevěným kotvícím kůlům umístěným před malebnými dřevěnými domky. Město se rozkládá na obou stranách kanálu Naantalinsalmi a ostrově Luonnonmaa, který je s pevninou spojen mostem.

Naantali, Finsko

Naantali se může pochlubit krásným Starým městem, které působí jako velký skanzen. Právě zde kdysi stával ženský klášter a okolo něj vznikaly další a další domy. Město bylo stavěno bez jakéhokoliv regulérního městského plánu, nové budovy byly jednoduše stavěny na místě těch starých. Výsledkem je malebná oblast protknutá starými úzkými dlážděnými ulicemi s nízkými dřevěnými domky. V nich se nachází obchody s uměleckými předměty, galerie umění a kavárny. Jediné, co starodávnému vzhledu města dnes chybí, jsou staré větrné mlýny a skladiště, které stály podél břehu kanálu.

Hlavní třída se jmenuje Mannerheiminkatu a na ní naleznete nejnavštěvovanější obchod s názvem Wanha Naantali Kauppa. V něm můžete zakoupit staré finské sladkosti, lahvové nealkoholické nápoje, známky, pohlednice a suvenýry. Ze zasněné nostalgie vás do reality vrátí poměrně vysoké ceny. Ve městě můžete navštívit také zajímavé Naantali Museum sídlící ve třech budovách z 18. století. Zdejší expozice zahrnují starý nábytek a výstavy o historii Naantali. Budete také seznámeni s historií osidlování ženského kláštera a lázeňského města.

Naantali, Finsko

Ve Starém městě stojí obrovský kostel, který je jedinou budovou dochovanou z ženského kláštera řádu sv. Brigity. Byl postaven roku 1462 a barokní kamenná věž k němu přibyla až v roce 1797. Kostel má prostorný interiér s elegantním klenutím a pěknou kazatelnou ze 17. století, na níž jsou znázorněni apoštolové a evangelisté. Velmi ceněný je vyřezávaný mnohobarevný dřevěný triptych za oltářem pocházející z 15. století. Pod ním je umístěna dřevěná hlava Krista. Každé léto se v kostele pořádají koncerty varhanní hudby.

Na ostrově Luonnonmaa se rozkládá letní rezidence finského prezidenta, které se říká Kultaranta. Jde o bizarní kamenný hrad, jehož věž je vidět přes záliv až z přístavu v Naantali. Byl postaven v roce 1916 podle návrhu Larse Soncka. V současnosti je rezidence obklopena 56 hektarovými pozemky s rozsáhlými růžovými zahradami tvořící Kultaranta Park.

Od roku 1723 působí v Naantali také lázně, které poskytují léčivou vodu z pramene ve Viluluoto. O ubytování lázeňských hostů se stará prvotřídní lázeňský hotel Naantalin Kylpylä nabízející kromě několika bazénů i turecké lázně. Je zde velký výběr léčivých pramenů, masáží a salonů krásy včetně „Kleopatřiny koupele“ s mlékem a medem. V letním období je nutné si zamluvit návštěvu v dostatečném předstihu.

Naantali každoročně na začátku června hostí oblíbený hudební festival, který se vyznačuje velkou pestrostí klasické hudby. Většina koncertů se koná v již zmiňovaném klášterním kostele. Účinkující sem přijíždějí z celého světa, mezi nimi nechybějí smyčcové kvartety či pěvecké sbory. Jedním z neobvyklých finských festivalů je „Den spících hlav“, který se v Naantali koná 27. července. Tradice tohoto festivalu je stará více než sto let. Lidé z města volí „spící hlavu roku“. Vybranou osobu vzbudí brzy ráno a hodí ji do moře! Následuje karneval s hudbou, tancem a hrami.

- jap -

Předchozí články z Finska:
Jyväskylä – odkaz Alvara Aalta
Inari – centrum sámské komunity 
Lahti
Ruka – kam jezdí Finové na lyže
Ivalo

Článek byl zobrazen 9 300 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko