Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Uusikaupunki

Na jihozápadním pobřeží Finska se v Botnickém zálivu rozkládá 16 tisícové městečko Uusikaupunki, které patří k nejpřitažlivějším místům v zemi. Je samosprávným územním celkem v regionu Varsinais-Suomi. Panuje v něm příjemná a uvolněná atmosféra, rozhodně se tedy vyplatí, strávit zde alespoň dva dny.

Název města se překládá jako „Nové město“, což je poněkud zavádějící, protože Uusikaupunki (švédsky Nystad) je ve skutečnosti jedním z nejstarších finských měst. Roku 1617 jej založil švédský král Gustav II. Město je z historického hlediska velmi významné, v roce 1721 byla právě zde podepsána tzv. Nystadská smlouva, která přinesla nesnadný mír mezi Švédskem a Ruskem po velké severské válce. Rusku tak byla zaručena nadvláda nad jednotlivými územními celky, získalo Livonsko, Estonsko, Ingrii, část Karélie a baltských ostrovů. Petr I. Veliký tak dosáhl spojení Ruska se západní Evropou. Po podepsání Nystadského míru se Rusko definitivně zařadilo mezi evropské velmoci.


Foto: kostel Ugin Kirkko   Autor: Ville Oksanen

Do 19. století bylo Uusikaupunki významným obchodním a rybářským přístavem. Ve druhé polovině 20. století se zde držel důležitý průmysl na výrobu lodí. Dnes už ve městě téměř nikdo nemluví švédsky a dřívější švédský název Nystad je tak minulostí. Moderní Uusikaupunki je sídlem společnosti Valmet Automotive, která vyrábí automobily a jiné dopravní prostředky. Část výroby sem přenesly také automobilky Opel, Saab, Lada a Porsche.

Město se rozkládá na obou březích Botnického zálivu, který je neustále plný krásných lodí. Uusikaupunki ukrývá mnoho zajímavostí a je proslulé taktéž dobrou kuchyní. V letních měsících si můžete veselou prázdninovou atmosféru vychutnávat na pivních terasách podél řeky. Pokud se chcete seznámit s finským humorem, navštivte muzeum Bonk Dynamo Centre, které paroduje světové společnosti a prezentuje neobvyklý finský humor. Dynastie Bonk se zabývala přepravou obrovských peruánských ančoviček do Baltského moře. Tento obchod se začal brzy rozvíjet a v současnosti má firma obrovské zisky z přebalování spotřebního zboží pod značkou Bonk.

Dále ve městě najdete tři muzea zabývající se námořní historií regionu. Jde o Kulttuurihistoriallinen muzeum, ve kterém si můžete prohlédnout rozmanité námořnické pozoruhodnosti. Muzeum sídlí ve starém domě, který nechal postavit vlivný rejdař a tabákový magnát. Jednotlivé místnosti jsou zařízeny ve stylu zámožných domů 19. století. Muzeum Merimiehen Koti připomíná život námořníků a jejich rodin na počátku 20. století. Za návštěvu stojí také Luotsimuseo věnované námořní plavbě. Jelikož je Uusikaupunki známé výrobou automobilů, nechybí zde ani Muzeum aut, které je zaměřeno na starší auta značek Saab a Porsche. Pokud tedy patříte mezi fanoušky skandinávských aut, bude se vám návštěva muzea určitě líbit.


Foto: větrné mlýny  Autor: Cheryl Quinton

Nejstarší stavbou ve městě je kostel Vanha Kirkko, který byl postaven roku 1629. Jeho zdobená střecha připomíná trup lodi. Zdi jsou lemovány hroby místních lidí zabitých při obraně svých obydlí proti Rusku během zimní války. Severovýchodně od centra města se zvedá Myllymäki neboli Kopec větrných mlýnů. Tento park se pyšní čtyřmi krásnými větrnými mlýny. Jde o poslední z celkem deseti mlýnů, které se zde původně nacházely.

Asi 7 km východně od Uusikaupunki se rozkládá vesnice Kalanti. Ta je z historie známá tím, že právě odtud vyrazila první výprava Švédů, vedená králem Erikem, která se v roce 1155 zúčastnila křižácké výpravy. Dominantou obce je kostel Kalanti z konce 14. století, v jehož interiéru si můžete prohlédnout malby zobrazující anglického biskupa Henryho, jak potkává na finském pobřeží pohana.

- jap -

Předchozí články z Finska:
Alandy - cyklistický ráj
Naantali – ve světě Mumínků
Jyväskylä – odkaz Alvara Aalta
Inari – centrum sámské komunity
Lahti

Článek byl zobrazen 7 462 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko