Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Za unikátní kulturou do Ilomantsi

Ilomantsi je nejtypičtější a nejpravoslavnější obcí Severní Karélie. Leží na východě Finska a ještě dnes se může pyšnit velmi originální kulturou. Setkáte se zde s přátelskou atmosférou, a pokud budete mít štěstí, budete se moci zúčastnit tradičních lidových slavností Praasniekka. Toto místo byste během cestování po Karélii rozhodně neměli vynechat.

Ilomantsi leží v blízkosti ruských hranic, v oblasti, která je originální svou kulturou a zvyky. Východní část oblasti je nejvýchodnějším kontinentálním územím Evropské unie. Obyvateli jsou domorodí Karelové, kteří jsou tak hrdí na svůj původ, že se nepovažují za Finy ani za Rusy. Celkem jich zde žije kolem šesti a půl tisíce. V Ilomantsi žije nejvíce pravoslavných ze všech finských obcí, k pravoslaví se zde hlásí asi 17% obyvatel.

Vzhledem k tak početnému zastoupení pravoslavných věřících se v Ilomantsi pravidelně pořádá slavnost Praasniekka. Původně byly tyto oslavy s tancem výhradně náboženskou záležitostí, ale v současné době je již umožněno účastnit se jich i turistům. Vesnice Ilomantsi slaví každoročně Petru Praasniekka 28. a 29. června a Ilja Praasniekka 19. a 20. června.


Autor: ilomantsi.fi

Centrum městečka sice není turisticky příliš přitažlivé, to však plně kompenzuje okolní krajina lákající k pěší turistice a cykloturistice. V Ilomantsi najdete dva krásné kostely. Jedním z nich je dřevěný pravoslavný Pyhän Elian Kirkko situovaný asi kilometr západně od centra obce. Nedaleko kostela se na břehu řeky nachází starý a klidný hřbitov. Další významnou církevní stavbou je Luteránský kostel postavený roku 1796. Když toto území dobyli Švédové, byla na tomto místě v roce 1653 založena luteránská kongregace. Toto nové náboženství brzy zastínilo náboženství východní. V tomto velkém dřevěném kostele si můžete prohlédnout barevné malby z roku 1832, které jsou dílem malíře Samuela Elmgrena.

Rozhodně musíte v Ilomantsi navštívit vrch Parppeinvaara, na němž byl vystavěn skanzen představující karelskou vesnici. Kopec nese jméno po jedné z nejslavnějších historických osobností Ilomantsi, kterou byl Jaakko Parppei žijící v letech 1792 – 1885. Parppei byl bardem a hráčem na tradiční karelský strunný nástroj, který se nazývá „kantele“. Zdejší skanzen je nejstarším a nejzajímavějším v celém Finsku. Průvodci jsou oblečení do tradičního karelského pracovního oděvu „heresi“ a brnkají na „kantele“. Pravidelně se zde konají představení lidových písní. Hlavní budova Runonlaulajan pirtti pořádá výstavy věnované eposu Kalevala a ortodoxnímu umění. Pravoslavná modlitebna Ortodoksinen tsasouna stojí za malým muzeem, jež připomíná zpěvačku Mateli Kuivalatar, která se věnovala zpěvu místních písní, tzv.„run“.

Další zajímavostí města je místní vodárenská věž, která byla roku 1994 přeměněna na „viinitorni“, tedy „vinnou věž“. Jak už název napovídá, sídlí v ní vinařský podnik Peltohermanni, jež prodává svá vlastní vína. Vyrábí a následně i prodává se tu šest druhů vín ze surovin, jako jsou jahody, černý a bílý rybíz, šicha černá a borůvky. Věž má terasu, ze které se naskýtá krásný panoramatický výhled do krajiny.


Autor: Robin Root

Během 2. světové války v roce 1944 proběhla v těchto místech bitva o Ilomantsi. Finská bojová skupina Raappana v ní tehdy odrazila útok dvou divizí Rudé armády na městečko Ilomantsi a obklíčila je. Sovětským oddílům se nakonec z části podařilo uniknout z obklíčení, ale utrpěly přitom také ztráty na životech a přišly o většinu výstroje a výzbroje. Bitva tak ukončila poslední velkou ofenzívu Rudé armády. Byla také životním úspěchem generála Raappany, který tímto vítězstvím posílil svou pověst experta na boj v lesnatém a nepřehledném terénu. Po skončení války obdržel nejvyšší finské vojenské vyznamenání, tzv. „Mannerheimův kříž“ za vynikající úspěchy a mistrovské vedení v boji.

Pokud se z Ilomantsi vydáte směrem na východ k ruské hranici, dorazíte do oblasti poseté množstvím jezer. Tady jsou ideální podmínky pro pěší turistiku v přírodě. Jestliže odbočíte z hlavní silnice, dorazíte k jednomu z nejmenších finských národních parků. Národní park Petkeljärvi se rozkládá asi 14 km od Ilomantsi a má rozlohu pouhých 6,3 km2. Nabízí procházku březovým a borovým lesem, nebo eskery, což jsou valy vzniklé sedimentací v ledovcových tunelech. Park protíná značená turistická stezka „Taitajan Taival“ dlouhá 35 km, která je nejstarší v celé Karélii. Více než dvě třetiny parku tvoří voda, najdete zde dvě velká jezera i zbytky bunkrů a pevností ze zimní války. V samotném srdci parku je situováno informační turistické středisko, kde získáte veškeré potřebné informace.

- jap -

Předchozí články z Finska:
Joensuu
Imatra
Lohja
Uusikaupunki
Alandy - cyklistický ráj

Článek byl zobrazen 5 273 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko