Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Koli

V oblasti Severní Karélie se na břehu Pielinského jezera rozkládá Národní park Koli, který patří k nejznámějším chráněným územím ve Finsku. Byl založen v roce 1991, z důvodu ochrany krajiny Koli, zdejších rostlinných biotopů a starého horského lesa.

Jako Koli byl vždy nazýván 347 metrů vysoký vrch porostlý borovicemi a břízami, odkud se vám naskýtá výhled na jednu z nejkrásnějších scenérií jezerní oblasti. V minulosti sehrál důležitou roli v historii Finska – v pohanském období byl sídlem bohů. Finové mají toto místo stále ve velké úctě, dalo by se tak přirovnat k našemu Řípu. Krajina této jezerní oblasti již v minulosti inspirovala mnoho známých umělců z období finského národního romantismu. Tvořil zde například Pekka Halonen či Eero Järnefelt.

Dnes je jako Koli označována celá oblast okolo tohoto vrchu. Národní park, který zde vznikl, je považován za hlavní turistickou atrakci ve Finsku. Pro návštěvníky je přitažlivý během celého roku, má totiž stále co nabídnout. Buď funguje jako středisko zimních sportů nebo v létě jako místo vycházek a výletů po jezeře uprostřed nádherné přírody. Dostanete se sem lodí z městečka Lieksa. Výhled na jezero Pielinen je úžasný, navíc oblast protínají četné značené turistické stezky.


Foto: zimní krajina, Národní park Koli

Než došlo k vyhlášení národního parku, museli ekologové a ochránci přírody vést řadu diskuzí a slovních bojů s vlastníky zdejší půdy. Ti nakonec s vytvořením parku souhlasili a půdu prodali. Ekologové na oplátku museli ustoupit od svého požadavku, aby byl hotel Sokos Hotel Koli stojící na vrcholu kopce Koli, zbourán. Ochráncům přírody se zdálo, že hyzdí ráz krajiny, jde totiž o obrovskou moderní budovu z betonu a skla. I když nijak nepřispívá ke kráse parku, už k němu neodmyslitelně patří. Navíc se z něj naskýtá nádherný výhled. Pokud sem zavítáte znaveni po celodenním lyžování, jistě rádi využijete služeb, které nabízí.

Příroda zde tak zůstala relativné nedotčená a to i přesto, že na kopec vede silnice. Z dolního parkoviště se můžete nahoru dostat také lanovkou patřící hotelu. Je to krátká a strmá jízda, za kterou se neplatí. Na vrcholu kopce Koli je také moderní návštěvnické centrum Luontokeskus Ukko, které pořádá výstavy o historii, přírodě a geologii parku. V hlavní hale získáte informace o parku a najdete zde také obchod s upomínkovými předměty, skříňky na zavazadla a internet. Vyčerpávající informace poskytuje rovněž turistická kancelář Karelia Expert.

Nejvyšším bodem je Ukko-Koli, o 200 metrů dále se zvedá další vrchol s názvem Akka-Koli. Na západním svahu Akka-Koli  stojí „chrám ticha“, což je kamenný oltář umístěný na otevřeném prostranství. Doplňuje jej dřevěný kříž upevněný na skále. Na místě, které je určeno k rozjímání, panuje zvláštní atmosféra. Nedaleký vrchol se nazývá Paha-Koli. Ještě dále směrem na jih je Mäkrävaara nabízející skvělý výhled do okolní krajiny.

Lyžaři si zde mohou užívat zimních radovánek ve dvou lyžařských areálech Loma-Koli a Ukko-Koli. Celkem disponují několika sjezdovkami různých náročností a devíti vleky. Na své si zde přijdou také milovníci běžeckého lyžování, pro ně je připraveno na 60 km tratí, z toho 24 km je osvětlených. Pokud se tedy v zimě nedostanete do Laponska, vězte, že tato lyžařská střediska vám poskytnou stejný komfort. Navíc patří mezi nejdostupnější ve Finsku.

- jap -

Předchozí články z Finska:
Za unikátní kulturou do Ilomantsi
Joensuu
Imatra
Lohja
Uusikaupunki

Článek byl zobrazen 9 380 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko