Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ekenas - poklidné pobřežní městečko

Na jihu Finska se nachází poklidné pobřežní městečko Ekenäs, které má okolo 15 tisíc obyvatel, z nichž většina mluví švédsky. Také proto se pro město užívá švédský název, finsky se město nazývá Tammisaari.

Ekenäs je jedním z nejstarších měst ve Finsku. Založil jej král Gustav Vasa v roce 1546 a mělo sloužit jako obchodní přístav. Ten měl směle konkurovat estonskému Tallinnu, ale prvotní plán se nezdařil. Mnoho zdejších obchodníků bylo totiž násilně přemístěno do nově vybudovaných Helsinek ležících směrem na východ. V současnosti si Ekenäs vydělává na živobytí především turismem a rybářstvím. Na kraji města se nachází také vojenská základna. 

Ekenas - Finsko

Turisty do Ekenäs láká elegantní architektura dřevěných domů, které zůstaly zachovány v nádherném Starém Městě. Celé město působí velmi uvolněně a má příjemnou atmosféru, stalo se tak velmi oblíbeným cílem finských i švédských rekreantů i rodin s dětmi. Je ideální lokalitou pro odpočinek a také skvělým výchozím místem pro výlety do Národního parku souostroví Ekenäs. 

Ekenas - Finsko

Staré Město neboli Gamla Stan je charakteristické dřevěnými domky postavenými v na konci 18. a počátkem 19. století. Tuto čtvrť protínají úzké ulice pojmenované po kloboučnících, výrobcích hřebenů a dalších řemeslnících, kteří zde kdysi pracovali. V mnoha dřevěných domech jsou i dnes ukryté dílny a prodejny řemeslníků, pokud tedy hledáte pěkný suvenýr, určitě sem zavítejte. Ty nejstarší budovy najdete na Linvävaregatan. Většina domů nese jméno podle různých druhů ryb, původně se na tomto místě totiž rozkládala malá rybářská vesnice. 

Ekenas - Finsko

Dominantním prvkem je věž kamenného kostela, která je vidět z většiny míst v Ekenäs. Kostel byl postaven v letech 1651 – 1680, při požáru v roce 1821 byl značně poničen a teprve v roce 1990 se dočkal kompletní rekonstrukce. Za návštěvu strojí také Muzeum Ekenäs, které sídlí v budově z roku 1802. Muzeum zobrazuje návštěvníkům život bohaté řemeslnické rodiny na počátku 19. století. V dalších budovách si můžete prohlédnout krátkodobé výstavy seznamující s moderním uměním a fotografiemi. Jsou zde také stálé expozice pojednávající o místní historii, kde je zmíněna také obnova původní rybářské vesnice. 

Ekenas - Finsko

Ve městě je spousta možností ubytování, najdete zde hotely, soukromé apartmány i kemp. Za dobrým jídlem se vypravte do okolí hlavního náměstí Rådhustorget, kde najdete několik vyhlášených kaváren, restaurací, pizzerií i čínských restaurantů. Levné sendviče, koláče a cukrářské výrobky nakoupíte v Café Carl de Mumma. Kdo má zájem, může se starým parníkem Sunnan II. vydat na plavbu po ostrovním moři nebo na ostrov Rodjan. Nedaleko města se na skále nad řekou nachází zřícenina hradu Raseborg (finsky Raasepori), který byl postaven někdy na konci 14. století.

- jap -

Další články z Finska
Rekreační oblast Ruunaa 
Národní park Koli
 
Za unikátní kulturou do Ilomantsi  
Joensuu  
Imatra

Článek byl zobrazen 5 596 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko