Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hanko – nejjižnější finské město

Téměř desítitisícové Hanko je nejjižnějším finským městem. Vyrostlo na dlouhém písčitém poloostrově jako lázeňské město na přelomu 19. a 20. století. V tomto období jej hojně vyhledávali ruští šlechtici, caři a umělci, kteří sem přijížděli relaxovat. Vystavěli si zde vznešené vily, které dnes patří mezi hlavní turistické atrakce.

Hanko bylo založeno roku 1874 na poloostrově, který byl již v té době významným kotvištěm. Právě odtud se totiž nejčastěji vyplouvalo do dalších částí Finska. Mezi lety 1881 až 1931 se z doků v Hanko vypravilo také přibližně 250 tisíc Finů do USA a do Kanady.  Na počátku druhé světové války vyžadovalo Rusko pronájem celého poloostrova, na němž Hanko leží, pro zřízení námořní základny. To Finsko samozřejmě odmítlo a vypukla tzv. zimní válka (30. 11. 1939 – 13. 3. 1940). Finsko bylo ve válce poraženo a požadavek Ruska muselo akceptovat. Na základě Moskevské mírové smlouvy tehdy muselo postoupit celý poloostrov Hanko Rusům. Smlouva z 6. března 1940 obsahovala třicetiletý pronájem Hanko a také uváděla, že do 22. května téhož roku musí cca 8 000 obyvatel oblast vyklidit.

maják v Hanko, Finsko
Foto: majík v Hanko

Rusové využívali Hanko jako námořní základnu a přemístili sem posádku čítající 30 tisíc mužů. Také vybudovali rozsáhlý systém opevnění. Na zimní válku však navázala pokračovací válka (1941 – 1944), během níž proběhlo mnoho krvavých námořních bitev a v prosinci roku 1941 muselo být Hanko evakuováno. Rusko bylo poté donuceno se z poloostrova stáhnout a také se zříct třicetiletého nároku na něj. Hned na jaře následujícího roku se tak obyvatelé mohli do zničeného města vrátit.

Hanko leží asi 130 km západně od Helsinek a 44 procent obyvatelstva dnes tvoří finští Švédové. Centrem veškerého dění je v letním období Východní přístav, Západní přístav obstarává pouze obchodní dopravu. Hanko bylo v minulosti také vyhledávaným lázeňským místem pro ruskou šlechtu. Honosné paláce a vily postavené ruskými bohatými návštěvníky dnes lemují zdejší pobřeží. Místní obyvatelé jim neřeknou jinak než „staré dámy“, protože každá stavba dostala ženské jméno. Patří k velkým atrakcím Hanko a mnohé z nich v současnosti slouží jako penziony. Představují tak jedny z nejoriginálnějších ubytovacích kapacit ve Finsku a zejména v létě se u turistů těší velké oblibě. Sehnat v nich ubytování ovšem není nijak jednoduché, většinou jsou pokoje zamluveny na dlouho dopředu. 

Ruské vily najdete na Appelgrenintie, na východ od Východního přístavu. Pro jejich prohlídku je dobré si půjčit kolo. K těm nejkrásnějším patří Villa Maija z roku 1888, která se pyšní krásnými francouzskými okny vedoucími na zdobené verandy. Z většiny pokojů se naskýtá výhled na moře. O něco starší a neméně krásná je Villa Doris vystavěná v roce 1881. Interiéry pokojů jsou zařízeny starým nábytkem z různých období. Poskytuje útulné a přátelské ubytování. Značně zchátralá je Villa Tellina situovaná přímo u pláže, přesto nabízí ubytování v nejrozmanitějších typech pokojů.

K místním zajímavostem patří 50 metrů vysoká vodárenská věž situovaná na kopci Vartiovuori. Z jejího vrcholu se naskýtá nádherný výhled na město a moře. Nedaleko se tyčí evangelický luteránský kostel Hanko postavený roku 1892. Během druhé světové války byl zničen, ale v 70. letech prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Za návštěvu stojí i Muzeum Hanko sídlící v budově z kamene a cihel nedaleko Východního přístavu. V muzeu se dozvíte spoustu zajímavých informací o místní, zejména tedy vojenské, historii. V ulicích Hanko je roztroušena také řada galerií umění. Atraktivní výstavy se pravidelně konají také na místní radnici.

Poloostrov, na němž Hanko leží, je lemován 30 kilometry písečných pláží. Přímo v nejbližším okolí města jsou dvě nejdelší a nejkrásnější, které jsou vybaveny dokonce převlékárnami ve viktoriánském stylu. Zdejší pláže jsou vhodné i pro děti, najdete na nich hřiště, skluzavky, kolotoče a další atrakce. Na okraji Hanko si můžete všimnout zajímavého Památníku svobody, který je připomínkou přistání osvobozujících německých vojsk v roce 1918. Tento monument byl po druhé světové válce stržen, ale roku 1960 byl opět vztyčen. Za prohlídku stojí také Neljän Tuulen Tupa, neboli Dům čtyř větrů, umístěný na malém borovém ostrově Pieni Mäntysaari, cca 3 kilometry od centra Hanko.

vila v Hanko, Finsko
Foto: vila v Hanko

Jelikož se v Hanko nachází největší finský přístav, není se čemu divit, že se každoročně právě zde koná Regata Hanko. V tomto závodě soutěží více než 200 lodí. Závod pořádaný pravidelně první červencový víkend vždy přiláká tisíce diváků. Lákavé jsou nejen závodící lodě, ale také celková až karnevalová atmosféra. Z Hanko můžete podniknout pěkný lodní výlet do Hauensuoli, což je úzký průliv, jehož název by se dal přeložit jako „Štičí střevo“. V tomto chráněném přístavu v dávných dobách přečkávaly bouře plachetnice plující ze zemí kolem Baltského moře. Námořníci si zde dělali zastávku, během níž vždycky vyryli své iniciály nebo zprávy do skály. Tato úžina dnes proto nese přezdívku „Návštěvní kniha souostroví“, protože se zde dodnes nachází na 600 záznamů, z nichž nejstarší pocházejí ze 17. století.

Lodí se můžete vypravit také na ostrůvek Bengtskär, který je nejjižnějším obydleným ostrovem Finska. Od roku 1906 na něm stojí maják, který varuje lodě před nebezpečnými vodami zdejšího moře. Maják je s výškou 52 metrů nejvyšším v celé Skandinávii. V roce 1941 utrpěl během pokračovací války četné šrámy, ale v roce 1995 byl opraven a zpřístupněn veřejnosti. V současné době v něm najdete muzeum, kavárnu, poštu a zajistit si zde můžete také ubytování.

- jap -

Další články z Finska: 
Kuopio ukrývá největší saunu světa
Suomenlinna – finská pevnost na seznamu UNESCO
Kerimaki - unikátní dřevěnný kostel
Ekenas - poklidné pobřežní městečko
Rekreační oblast Ruunaa

 

Článek byl zobrazen 6 867 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko