Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kuopio ukrývá největší saunu světa

Uprostřed hustých lesů se na severu finské jezerní oblasti rozkládá velmi pěkné devadesátitisícové městečko Kuopio. Je příjemným místem, které má všechny typicky finské rysy – najdete v něm jezera, lesy, lyžařské můstky i sauny. Navíc, jako jedno z mála míst v zemi, se může pochlubit i „horou“ zvedající se do výšky 224 metrů nad hladinu jezera.

Kuopio je zkrátka pulzujícím městem se spoustou zajímavostí a příležitostí k poznávání nebo sportování. Samotné město se rozkládá na poměrně velkém území na břehu jezera Kallavesi a je obklopeno krásnou krajinou. Zažijete zde atmosféru velkoměsta, ale zároveň budete okouzleni půvabem zapadlého a klidného městečka uprostřed jezer. Jelikož se v Kuopio nachází univerzita, panuje zde poměrně čilý noční život. Každým rokem se ve městě pořádá taneční festival, díky kterému poznávají tento kout Finska i návštěvníci ze zahraničí.

Jako první se v této oblasti usadili na konci 15. století Savosané a v roce 1552 zde byl postaven první kostel. Přesně o sto let později založil hrabě Petr Brahe vesnici Kuopio, která však až do roku 1775 nebyla nijak zvlášť významná. Toho roku ji švédský král Gustav III. povýšil na krajské město. Od 50. let 19. století obývalo Kuopio několik významných osobností spojených s obdobím finského národního romantismu. K významnějšímu rozvoji města však začalo docházet až ve století dvacátém.

radnice v Kuopio
Foto: radnice v Kuopio

Centrum města tvoří několik rovnoběžných ulic, orientace v něm proto není nijak složitá. Ve středu města se rozkládá tržní náměstí a asi kilometr na východ od něj se nachází přístav. Prohlídku města je možné absolvovat pěšky, ale nabízí se také možnost projet jej tramvají, dvoupodlažním autobusem nebo v bryčce. Nedaleko centra města můžete narazit na Pikku Pietarin Torijuka, což je kouzelná úzká ulička lemovaná starými dřevěnými domky, které byly přeměněny na bizarní obchody se šperky, suvenýry, oblečením, rukodělnými výrobky a dalším zbožím. Nakoupit zde můžete také v pekařství, řeznictví, zelinářství, květinářství a dalších specializovaných obchodech. Vznikla tak velká tržnice, která má však velmi ojedinělou atmosféru.

Nejvýznamnější stavební památkou Kuopia je katedrála postavená Jacobem Rijfem podle návrhu P. W. Palmrotha. Byla dokončena v roce 1815 a ukrývá hlavní oltář od A. Godenhjelma. Další významnou církevní stavbou je kostel sv. Mikuláše z roku 1903, který je sídlem ortodoxního metropolity Finska a správce diecéze Karélie. Slouží také jako seminář pravoslavné ortodoxní církve, která je druhým nejrozšířenějším finským náboženstvím. Mezi zajímavé stavby, na něž je možné v Kuopiu narazit, patří rovněž novorenesanční radnice z roku 1884 či budova bývalé tržnice z roku 1902, která byla vystavěna ve stylu severské secese.

kostel v Kuopio
Foto: kostel v Kuopio

Výraznou dominantou města je zalesněný vrch Puijo zvedající se do výšky 224 metrů. Na samotném vrcholu kopce se od roku 1963 tyčí ještě 75 metrů vysoká věž Puijo, z níž se naskýtá jedinečný panoramatický výhled na město, jezero a lesy. Ve dvanáctém patře věže se nachází otáčivá restaurace, ještě o patro výš je kavárna a na samotném vršku pak vyhlídková terasa. V okolí rozhledny se rozprostírají nedotčené smrkové lesy, které patří mezi nejzachovalejší v tomto regionu. Vrch Puijo je oblíbeným místem procházek a pikniků. Je možné se na něj dostat buď pěšky, nebo pohodlně sedačkovou lanovkou. Nachází se zde i lyžařský můstek s celoročním provozem, proto vidět zde trénovat skokany na lyžích třeba v létě není nic výjimečného. 

V Kuopio se mohou pochlubit jedním světovým unikátem a to největší kouřovou saunou. Nazývá se Jätkänkämppä a její návštěva je nezapomenutelným zážitkem. Kouřová sauna je původním a říká se, že i nejlepším druhem sauny. Najdete ji na břehu jezera nedaleko turistického centra Rauhalahti. Je smíšená a dokáže najednou pojmout až 60 lidí. Před použitím je potřeba ji vytápět po dobu 24 hodin (vzhledem k velikosti) a to za použití dřeva. Po vyhřátí je dobré se ochladit v jezeře a tento proces opakovat ještě několikrát. Někteří návštěvníci sauny tento proces podstupují i v případě, že jezero pokrývá vrstva ledu.

V Kuopiu si na své přijdou také milovníci kultury, historie či umění. Město totiž nabízí hned několik zajímavých muzeí. K těm nejnavštěvovanějším patří Městské muzeum sídlící v krásném secesním „hradu“, který byl vystavěn v roce 1907. Muzeum vystavuje četné archeologické i kulturní sbírky a často se v něm konají i různé speciální výstavy. Dalším úžasným muzeem je tzv. Staroměstský skanzen. Jde o blok jedenácti udržovaných starých dřevěných městských domů, které jsou vybaveny dobovým nábytkem z 18. a 19. století. V domě číslo 11 se navíc nachází ještě Apteekkimuseo, v němž si můžete prohlédnout vybavení staré lékárny. V dalším domě je k vidění zase výstava dobových fotografií Kuopia. 

Za návštěvu stojí také Muzeum umění, v němž si můžete prohlédnout realistické portréty finského pracujícího lidu od místního umělce Juho Rissanena (1873 – 1950). Své muzeum zde má také Johan Vilhelm Snellman – významný představitel kultury období národního romantismu v 19. století. Tento politik žijící v letech 1855 – 1881 bojoval za zrovnoprávnění finského jazyka na školách. Opravdu fascinující a velmi dobře udržované je Muzeum pravoslavné církve, v němž jsou vystaveny předměty dovezené z klášterů, kostelů a kaplí z celé Karélie, která byla okupovaná Sovětským svazem. Nejstarší artefakty pochází až z 10. století. Neméně atraktivní je rovněž Fotografické centrum Victora Barsokevitsche.

Oblíbeným místem výletů rodin s dětmi je turistické centrum Rauhalahti, které vyrostlo v okolí stejnojmenné šlechtické usedlosti asi 5 km jižně od centra města. Jde ve skutečnosti o celoroční rodinný park, v němž najdete nejrůznější možnosti zábavy a kde je možné se v něm věnovat aktivitám, které potěší všechny členy rodiny. Dají se zde podnikat lodní výlety, můžete se věnovat cyklistice, tenisu, minigolfu, bruslit, rybařit, vydat se na safari na sněžném skútru, nebo stavět hrady ze sněhu.

- jap - 

Další články z Finska: 
Suomenlinna – finská pevnost na seznamu UNESCO  
Kerimäki - unikátní dřevěnný kostel  
Ekenäs - poklidné pobřežní městečko  
Rekreační oblast Ruunaa  
Národní park Koli

Článek byl zobrazen 6 363 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko