Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Suomenlinna – finská pevnost na seznamu UNESCO

Asi 15 minut plavby lodí z helsinského přístavu je vzdálena námořní obranná pevnost Suomenlinna. Rozkládá se na osmi dodnes obydlených ostrovech a od roku 1991 je zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO pod názvem „pevnost Finska“. Vzhledem ke své dosažitelnosti z finské metropole je oblíbeným jednodenním výletem mnoha turistů.

S pevností Suomenlinna je spojena významná událost finských dějin, a to obsazení země Rusy v roce 1808. Pevnost samotná se začala budovat v roce 1748, tedy v dobách, kdy bylo Finsko ještě součástí švédského království. Z toho důvodu se také původně nazývala Sveaborg, tedy Švédský hrad. Hlavní úlohou této pevnosti byla obrana východní části impéria proti ruskému útoku. Pevnost byla tak významná, že byla často přezdívána Gibraltarem severu. V dobách své největší slávy byl Sveaborg hned po Turku druhým největším městem Finska. V roce 1806 zde žilo 4600 obyvatel, zatímco v Helsinkách o čtyři stovky méně.

Jakmile roku 1808 skončila válka, byl Sveaborg přenechán Rusku a přejmenován na Viapori. Tato pevnost měla velkou zásluhu na tom, že bylo z Turku do Helsinek v roce 1812 přestěhováno hlavní město Finska. Až do roku 1917, než získalo Finsko nezávislost, patřily Helsinky Rusku. Poté získala pevnost svůj dnešní název Suomenlinna. V roce 1918 probíhala ve Finsku občanská válka mezi sociálními demokraty, označovanými jako "rudí" (punaiset), a konzervativci vedenými finským senátem, kteří se nazývali "bílí" (valkoiset). V tomto období věznili „bílí“ v pevnosti v nesnesitelných podmínkách komunisty.

Také v současnosti je Suomenlinna stále vojensky významná, slouží jako námořní základna. Osm ostrovů situovaných před vjezdem do helsinského přístavu, na nichž se rozkládá, je dnes považováno za předměstí Helsinek. Pět ostrovů – Kustaanmiekka, Pikku Mustasaari, Iso Mustasaari, Länsi Mustasaari a Susisaari je s pevninou spojeno mosty. Se zbylými třemi (Särkkä, Lonna a Pormestarinluodot) je spojení zajišťováno pravidelnými lodními linkami.

Pozemky okolo pevnosti dnes slouží obyvatelům Helsinek jako oblíbené místo pro piknik. V blízkosti se však nachází i domky místních obyvatel, kteří si již zvykli na zvědavé turisty, kteří jim nahlížejí téměř do oken. Každý večer se mezi 17. a 18. hodinou v hlavním přístavišti Suomenlinny schází lidé, aby zamávali trajektům proplouvajícím úzkou úžinou. Tato podívaná potěší především děti.

Většina nejpřitažlivějších míst, která byste si neměli nechat ujít, se nachází na dvou hlavních ostrovech - Iso Mustasaari a Susisaari, které jsou mezi sebou spojeny mostem. Na ostrovech se nachází několik muzeí, které jsou částečně situovány do volné přírody. Také zde řada umělců provozuje svá studia a galerie. Za návštěvu stojí Muzeum Suomenlinna situované v návštěvnickém centru, které seznamuje návštěvníky s historií této jedinečné pevnosti. Je zde k vidění model Suomenlinny, v podobě, kterou měla v roce 1808. Také se zde promítá půlhodinový dokument. 

Další zajímavé muzeum je Muzeum Ehrensvärd, které uchovává rezidenci zakladatele Suomenlinny, Augustina Ehrensvärda. Prohlédnout si zde můžete nábytek pocházející z 18. století, ale také desítky modelů lodí, zbraně, portréty, olejomalby a modrobílá kachlová švédská kamna. Přímo naproti tomuto muzeu se nachází loděnice, v nichž se staví lodě již od poloviny 18. století. V přístavišti neustále kotví okolo dvacítky lodí, které mají od 12 do 32 metrů a nepocházejí pouze z Finska, ale také ze vzdálenějších končin, jako je Velká Británie. 

Na jednu společnou vstupenku je možné navštívit hned tři zajímavá muzea vztahující se k vojenské historii Suomenlinny. Druhou světovou válku a dělostřelectvo přibližuje Manéž, těžká dělostřelecká technika, zbraně, historické dokumenty a mapy jsou uloženy v bývalém skladu střelného prachu, který je dnes součástí Muzea pobřežního dělostřelectva. Třetí muzeum je ve skutečnosti ponorka Vesikko z druhé světové války. Jelikož Finsko nesmí od roku 1947 vlastnit ponorky, je Vesikko jednou z mála ponorek, které v zemi zůstaly. Návštěvníci mají možnost si ji prohlédnout zevnitř, ale prohlídka se příliš nedoporučuje klaustrofobikům, protože prostory, v nichž musela posádka přebývat, jsou opravdu stísněné.

Zajímavé je rovněž Muzeum hraček, které vystavuje soukromou sbírku panenek a medvídků, kterých jsou zde stovky. Všechny se je podařilo nashromáždit Piippovi Tandefeltovi. S hlavním přístavištěm sousedí Galerie pobřežních kasáren, v níž se konají pravidelné výstavy moderního umění. Na jižním konci ostrova Susisaari jsou k vidění ještě staré bunkry, polorozpadlé hradby pevnosti a četná děla. Pokud si projdete celý ostrov, uděláte si tak lepší představu o tom, jak asi pevnost vypadala v dobách svého vzniku a jak byla velká. Odvážnější jedinci mohou prozkoumat některý z mnoha tunelů. Pokud jste zde s dětmi, raději je dobře hlídejte, mnohá místa pro ně mohou být nebezpečná.

Na ostrově Iso Mustasaari se nachází kostel, který v roce 1854 postavili Rusové. Kostel je zajímavý tím, že jako jediná církevní stavba na světě slouží zároveň jako maják. Signální světlo bylo původně plynové, později bylo nahrazeno elektrickým a dodnes se používá. Pokud vlastníte průkaz Helsinki Card, můžete se na ostrovy Suomenlinny dopravovat zdarma, stejně tak máte zdarma zajištěny také vstupy do veškerých muzeí.

- jap - 

Předchozí články z Finska:
Kerimäki - unikátní dřevěnný kostel 
Ekenäs - poklidné pobřežní městečko 
Rekreační oblast Ruunaa 
Národní park Koli 
Za unikátní kulturou do Ilomantsi  

Článek byl zobrazen 11 970 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko